Dzisiaj obiad w stylu włoskim, wspaniałe połączenie bakłażana, makaronu, kurczaka i sera. To wszystko w aromatycznym sosie pomidorowym. Można jeszcze danie posypać parmezanem.
SKŁADNIKI :
- 5 bakłażanów
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- naturalna jarzynka do smaku
- 2 cebule
- 350 g pieczarek
- 1 litr pasaty pomidorowej
- 1 opakowanie makaronu pappardelle
- 2 mozzarelle
- kilka plastrów sera
- 2 piersi z kurczaka
- sól, czosnek granulowany
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE :
- Bakłażany kroimy na kawałki, lekko solimy i po chwili wycieramy z nadmiaru płynów. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem, skrapiamy oliwą i pieczemy około 40 minut - temperatura do 185 %.
- Cebulę i czosnek podsmażamy na patelni, dodajemy pieczarki, pasatę i przyprawy. Chwilkę gotujemy i do sosu dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy.
- Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, na dno rozkładamy bakłażana, na to makaron z sosem i usmażone kotlety. Na wierzch rozkładamy ser i danie zapiekamy około 25 minut aż ser się rozpuści i ładnie zapiecze.
- Wierzch zapiekanki można posypać parmezanem, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz