PARMIGIANA Z KURCZAKA, MAKARONU I BAKŁAŻANA

7 paź 2024
data:post.title
       Dzisiaj obiad w stylu włoskim, wspaniałe połączenie bakłażana, makaronu, kurczaka i sera. To     wszystko w aromatycznym sosie pomidorowym. Można jeszcze danie posypać parmezanem. 


      SKŁADNIKI : 
  • 5 bakłażanów
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz 
  • naturalna jarzynka do smaku 
  • 2 cebule
  • 350 g pieczarek
  • 1 litr pasaty pomidorowej 
  • 1 opakowanie makaronu pappardelle 
  • 2 mozzarelle 
  • kilka plastrów sera 
     KOTLETY :
  • 2 piersi z kurczaka 
  • sól, czosnek granulowany
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia 
  PRZYGOTOWANIE : 
  1. Bakłażany kroimy na kawałki, lekko solimy i po chwili wycieramy z nadmiaru płynów. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem, skrapiamy oliwą i pieczemy około 40 minut - temperatura do 185 %.
  2. Cebulę i czosnek podsmażamy na patelni, dodajemy pieczarki, pasatę i przyprawy. Chwilkę gotujemy i do sosu dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy. 
  3. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, na dno rozkładamy bakłażana, na to makaron z sosem i usmażone kotlety. Na wierzch rozkładamy ser i danie zapiekamy około 25 minut aż ser się rozpuści i ładnie zapiecze. 
  4. Wierzch zapiekanki można posypać parmezanem, smacznego.  

 Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 




 

Prześlij komentarz