Bardzo smaczne pulpety rybne w zalewie octowo - pomidorowej. Idealne na święta i nie tylko.
SKŁADNIKI :
- 2 paczki kostki z mintaja ( 1 paczka 570 g )
- 1 cebula
- 3 kromki chleba tostowego namoczone w mleku
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- pieprz do smaku
- szczypta tymianku
- czosnek granulowany do smaku
- 1 i 1/2 litra wody
- 6 łyżek cukru
- 1 i 1/2 łyżka soli
- 3/4 szklanki octu 10 %
- przecier pomidorowy 90 g
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- kilka ziarnek pieprzu
PRZYGOTOWANIE :
- Rybę rozmrażamy, wyciskamy z płynów i mielimy w maszynce do mięsa łącznie z cebulą i namoczonym, wyciśniętym chlebem w mleku.
- Dodajemy przyprawy, bułkę tartą i formujemy pulpety.
- Następnie obtaczamy je w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z jednej i drugiej strony.
- Z podanych składników przygotowujemy zalewę.
- Pulpety przekładamy do słoików, zalewamy ciepłą zalewą i możemy na wierzch dodać smażoną cebulę.
- Pulpety pozostawiamy w lodówce. Idealne do jedzenia są na 2-3 dzień. Smacznego.
Prześlij komentarz