PULPETY RYBNE W ZALEWIE OCTOWO - POMIDOROWEJ + FILMIK

16 gru 2024
data:post.title
Bardzo smaczne pulpety rybne w zalewie octowo - pomidorowej. Idealne na święta i nie tylko. 



       SKŁADNIKI : 
  • 2 paczki kostki z mintaja ( 1 paczka 570 g )
  • 1 cebula
  • 3 kromki chleba tostowego namoczone w mleku 
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki bułki tartej 
  • 1 łyżeczka soli 
  • pieprz do smaku 
  • szczypta tymianku
  • czosnek granulowany do smaku 
      ZALEWA : 
  • 1 i 1/2 litra wody 
  • 6 łyżek cukru 
  • 1 i 1/2 łyżka soli 
  • 3/4 szklanki octu 10 % 
  • przecier pomidorowy 90 g 
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie 
  • kilka ziarnek pieprzu 
                                                              PRZYGOTOWANIE : 
  1. Rybę rozmrażamy, wyciskamy z płynów i mielimy w maszynce do mięsa łącznie z cebulą i namoczonym, wyciśniętym chlebem w mleku.  
  2. Dodajemy przyprawy, bułkę tartą i formujemy pulpety. 
  3. Następnie obtaczamy je w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z jednej i drugiej strony. 
  4. Z podanych składników przygotowujemy zalewę. 
  5. Pulpety przekładamy do słoików, zalewamy ciepłą zalewą i możemy na wierzch dodać smażoną cebulę. 
  6. Pulpety pozostawiamy w lodówce. Idealne do jedzenia są na 2-3 dzień. Smacznego. 
                           Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybowania kanału ; 


 

Prześlij komentarz