PASZTET ZE ŚLIWKĄ + FILMIK

13 gru 2024
data:post.title
Bardzo smaczny i kremowy pasztet wieprzowy ze śliwką. Idealny do pieczywa. Polecam przepis. 



        SKŁADNIKI  DO GOTOWANIA : 
  • 1,5 kg karkówki wieprzowej 
  • 1 udko z kurczaka
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 5 ziarnek pieprzu 
  • 1 marchew, kawałek selera
  • 1 pietruszka, 1 cebula
  • sól, jarzynka naturalna do smaku 
      DODATKOWO : 
  • 2 duże łyżki smalcu
  • 2 duże cebule
  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • odrobina tymianku
  • sól
      PRZYPRAWY DO PASZTETU 
  • 1 łyżka soli 
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżka majeranku 
  • 1 łyżka suszonego czosnku 
  • 2 garście suszonych śliwek
  • olej do polania pasztetu 
PRZYGOTOWANIE : 

  1. Do dużego garnka przekładamy mięso i resztę składników do gotowania, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości na małym ogniu. 
  2. Po ugotowaniu mięso wyjmujemy z wywaru i jarzynę, odkładamy do ostudzenia. 
  3. Wątróbkę podsmażamy z cebulą na smalcu, dodajemy tymianek i sól. 
  4. Mięso mielimy łącznie za jarzyną i wątróbką. 
  5. Dodajemy suszone śliwki, przyprawy i mieszamy. 
  6. Pasztet nakładamy do foremek, równo do uklepując i polewamy olejem. Następnie zapiekamy go 1 godzinę w piekarniku, temperatura 180 % C. 
  7. Po upieczeniu i ostudzeniu owijamy go folią spożywczą i przekładamy do lodówki na kilka godzina aż stężeje. Następnie można zajadać. 
    Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybowania kanału ; 


 

Prześlij komentarz