Bardzo smaczny i kremowy pasztet wieprzowy ze śliwką. Idealny do pieczywa. Polecam przepis.
SKŁADNIKI DO GOTOWANIA :
- 1,5 kg karkówki wieprzowej
- 1 udko z kurczaka
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 5 ziarnek pieprzu
- 1 marchew, kawałek selera
- 1 pietruszka, 1 cebula
- sól, jarzynka naturalna do smaku
DODATKOWO :
- 2 duże łyżki smalcu
- 2 duże cebule
- 0,5 kg wątróbki drobiowej
- odrobina tymianku
- sól
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka pieprzu
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka suszonego czosnku
- 2 garście suszonych śliwek
- olej do polania pasztetu
PRZYGOTOWANIE :
- Do dużego garnka przekładamy mięso i resztę składników do gotowania, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości na małym ogniu.
- Po ugotowaniu mięso wyjmujemy z wywaru i jarzynę, odkładamy do ostudzenia.
- Wątróbkę podsmażamy z cebulą na smalcu, dodajemy tymianek i sól.
- Mięso mielimy łącznie za jarzyną i wątróbką.
- Dodajemy suszone śliwki, przyprawy i mieszamy.
- Pasztet nakładamy do foremek, równo do uklepując i polewamy olejem. Następnie zapiekamy go 1 godzinę w piekarniku, temperatura 180 % C.
- Po upieczeniu i ostudzeniu owijamy go folią spożywczą i przekładamy do lodówki na kilka godzina aż stężeje. Następnie można zajadać.
Prześlij komentarz