Dzisiaj przepis na sernik karmelowy na ciemnym spodzie. Bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu. Polecam przepis.
CIASTO :
- 5 żółtek
- 1 szklanka cukru pudru
- 200 g masła
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej
- szklanka ma pojemność 250 ml
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki gęstej śmietany 18 %
- 1 kg i 200 g sera półtłustego lub 1 kg sera wiaderkowego
- 5 białek
- 200 ml śmietany 30 %
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 puszka kajmaku 510 g
- 2 łyżki cukru
- 2 garście rodzynek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE :
- CIASTO - z podanych składników wyrabiamy zwarte, elastyczne ciasto. Blaszkę o rozmiarze około 21-32 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy większą część ciasta.
- SER - twaróg przekładam do misy robota, dodaję cukry, masę kajmakową i chwilę wszystko mieszam. Następnie dodaję rodzynki, mękę ziemniaczaną i chwilkę mieszam. Następnie dodaję ubite białka na sztywno. Ser wylewam na spód ciasta, wyrównuję go a na wierzch kruszę pozostałe ciasto. Sernik piekę 1 godzinę w temperaturze 175 % funkcja dowolna.
- Po upieczeniu studzę go 1 godzinę przy lekko uchylonych drzwiczkach.
- Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybowania kanału ;
Prześlij komentarz