SERNIK KARMELOWY NA CIEMNYM SPODZIE + FILMIK

17 gru 2024
data:post.title
Dzisiaj przepis na sernik karmelowy na ciemnym spodzie. Bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu. Polecam przepis. 



       CIASTO : 
  • 5 żółtek 
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 200 g masła 
  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • szklanka ma pojemność 250 ml 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3 łyżki ciemnego kakao 
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18 % 
       SER : 
  • 1 kg i 200 g sera półtłustego lub 1 kg sera wiaderkowego 
  • 5 białek 
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 2 łyżki cukru waniliowego 
  • 1 puszka kajmaku 510 g
  • 2 łyżki cukru 
  • 2 garście rodzynek 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 

PRZYGOTOWANIE : 
  1. CIASTO - z podanych składników wyrabiamy zwarte, elastyczne ciasto. Blaszkę o rozmiarze około 21-32 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy większą część ciasta. 
  2. SER - twaróg przekładam do misy robota, dodaję cukry, masę kajmakową i chwilę wszystko mieszam. Następnie dodaję rodzynki, mękę ziemniaczaną i chwilkę mieszam. Następnie dodaję ubite białka na sztywno. Ser wylewam na spód ciasta, wyrównuję go a na wierzch kruszę pozostałe ciasto. Sernik piekę 1 godzinę w temperaturze 175 % funkcja dowolna. 
  3. Po upieczeniu studzę go 1 godzinę przy lekko uchylonych drzwiczkach. 
  4. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego. 
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybowania kanału ; 


 

Prześlij komentarz