SWOJSKA KIEŁBASA I WĘDZONKI + FILMIK

16 gru 2024
data:post.title
Wyroby mięsne domowe są wyjątkowo smaczne i aromatyczne. Uwielbiam je przygotowywać i mieć je na dłużej. 



         KIEŁBASA WIEJSKA : 
  • 3 kg łopatki 
  • 1,5 kg boczku 
  • 800 g wołowiny 
  • 1 mieszanka przypraw do kiełbasy wiejskiej ( 20-30 g )
  • 1 łyżka majeranku 
  • 1 łyżka pieprzu mielonego 
  • 1- 2 łyżki soli 
  • 1 główka czosnku 
  • 1 szklanka wody 
  • 5 metrów jelit wieprzowych kaliber 26/28 
       KIEŁBASA SWOJSKA : 
  • 4 kg łopatki wieprzowej poprzerastanej tłuszczem
  • 1 kg szynki 
  • 1 kg wołowiny 
  • 1 kg tłustego boczku 
  • 30 dkg słoniny 
  • 2 główki czosnku 
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
  • 1 łyżeczka ostrej papryki 
  • 1 łyżka pieprzu lub więcej 
  • 2 łyżki soli lub trochę więcej 
  • 500 ml zimnej wody 
  • 8 metrów jelit wieprzowych kaliber 26/28

        SOLANKA DO MIĘSA

  • na 1 litr wody

    1 łyżka z czubkiem soli

    DO GARNKA DODAJEMY

    3-4 liście laurowe

    ziele angielskie około 5 sztuk

    20 ziarnek pieprzu 

      PRZYGOTOWANIE : 

  1. Mięso należy zapeklować w solance i pozostawić w chłodnym miejscu na 4-5 dni, następnie wyjmujemy je z zalewy, oddzielamy mięso chude od tłustego  i mielimy w maszynce do mięsa. Chude mięso na dużych oczkach, tłuste mięso na małych oczkach. 
  2. Mięso przyprawiamy, mieszamy i odkładamy na 12 godzin do lodówki. Następnie nadziewamy w jelita i pozostawiamy na 3-4 godziny, powieszone na kiju aby się mięso w jelitach osadziło. 
  3. Kiełbasę wędzimy od 4-5 godzin w temperaturze 60-70 % . 
  4. Po uwędzeniu pozostawiamy ją aby ostygła. Smacznego . 
                                Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybowania kanału ; 
 



 

Prześlij komentarz