ŚLEDŹ W OLEJU Z CYTRYNĄ I JABŁKIEM + FILMIK

15 gru 2012
data:post.title
Dzisiaj śledzie w zalewie olejowej z dodatkiem jabłka i cytryny. Bardzo smaczne i delikatne. Przygotowujemy je kilka dni wcześniej aby skruszały i stały się delikatne. Podajemy odcedzone z oleju, posypane natką pietruszki lub polane sosem śmietanowym.


   SKŁADNIKI : 
  • 1 kg filetów śledziowych,  solonych z beczki 
  • 2 cebule
  • 1-2  jabłka
  • 2 cytryny 
  • 2 liście laurowe 
  • 2 ziela angielskie
  • kilka kulek pieprz 
  • 2 szklanki oleju
                                                             PRZYGOTOWANIE : 
  1. Śledzie moczymy w zimnej wodzie około 1 godziny, następnie odcedzamy i kroimy w paski, przekładamy do miski. 
  2. Jabłko kroimy w plasterki a cebulę w piórka.
  3. Cyrtryny obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. 
  4. Do słoika wkładamy liść laurowy, ziele i pieprz, następnie warstwowo przekładamy śledzie z jabłkiem i cytryną którą lekko wyciskamy. 
  5. Śledzie zalewamy olejem, lekko mieszamy aby powietrze się wydostało i zakręcamy. Przechowujemy w lodówce 7 dni. Następnie wykładamy na talerzyk i podajemy. 
  6.  Śledzik jest kruchy, smaczny i delikatny.
          Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 





2 komentarze

  1. Jabłko to fajne urozmaicenie tradycyjnych śledzi w oleju.

    OdpowiedzUsuń
  2. no z jabłkiem w śledziach się jeszcze nie spotkałam ;)
    fajny pomysł.

    OdpowiedzUsuń