SKŁADNIKI :
- 1 kg filetów śledziowych, solonych z beczki
- 2 cebule
- 1-2 jabłka
- 2 cytryny
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- kilka kulek pieprz
- 2 szklanki oleju
PRZYGOTOWANIE :
- Śledzie moczymy w zimnej wodzie około 1 godziny, następnie odcedzamy i kroimy w paski, przekładamy do miski.
- Jabłko kroimy w plasterki a cebulę w piórka.
- Cyrtryny obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki.
- Do słoika wkładamy liść laurowy, ziele i pieprz, następnie warstwowo przekładamy śledzie z jabłkiem i cytryną którą lekko wyciskamy.
- Śledzie zalewamy olejem, lekko mieszamy aby powietrze się wydostało i zakręcamy. Przechowujemy w lodówce 7 dni. Następnie wykładamy na talerzyk i podajemy.
- Śledzik jest kruchy, smaczny i delikatny.
Jabłko to fajne urozmaicenie tradycyjnych śledzi w oleju.
OdpowiedzUsuńno z jabłkiem w śledziach się jeszcze nie spotkałam ;)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł.