ŚLEDŹ Z CYTRYNĄ I JABŁKIEM

15.12.2012
data:post.title
Podam mój prosty sposób na przygotowanie śledzika w cytrynie,oleju i  z dodatkiem jabłka.Przygotowuję go tydzień przed wigilią lub przyjęciem.Ten przepis stosuję od dawna,a śledzik jest kruchy,delikatny i  słodko winny.


                                                              SKŁADNIKI : 
  • 4-5 filetów matiasów solonych
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 1 i 1/2 cytryny 
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach
  • olej
                                                    PRZYGOTOWANIE : 

Śledzie wymoczyć w wodzie, pokroić w paski, przełożyć do miski. Jabłko pokroić w kostkę a cebulę w piórka, dodać je do ryby. Następnie wlewamy sok z cytryny, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i plastry z 1/2 cytryny.Wlewamy do śledzi koło 1 szklanki oleju i dokładnie mieszamy. Śledzie z zalewą przekładamy do słoika, lekko je dociskamy. Zakręcamy i odkładamy do lodówki na 12 godzin. Śledzie gotowe do spożycia na drugi dzień. Idealne do sałatek, jako przekąska itp.
Przechowuję go około 1-2 tygodni w lodówce. Śledzik jest wtedy kruchy, smaczny i delikatny.



2 komentarze

  1. Jabłko to fajne urozmaicenie tradycyjnych śledzi w oleju.

    OdpowiedzUsuń
  2. no z jabłkiem w śledziach się jeszcze nie spotkałam ;)
    fajny pomysł.

    OdpowiedzUsuń