ŚLEDŹ W OLEJU Z CYTRYNĄ I JABŁKIEM

15 gru 2012
data:post.title
Podam mój prosty sposób na przygotowanie pysznych śledzików w cytrynie, oleju  z dodatkiem jabłka. Przygotowuję go tydzień przed wigilią lub przyjęciem wtedy są już dobre do jedzenia. Ten przepis stosuję od dawna, a śledzik jest kruchy, delikatny i  słodko winny. Polecam.






                                                         
   SKŁADNIKI : 
  • 1 kg filetów, matiasów solonych
  • 2-3 cebule
  • 2  jabłka
  • 1 i 1/2 cytryny 
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach
  • 0,5 l oleju
                                                    PRZYGOTOWANIE : 

Śledzie wymoczyć w wodzie, pokroić w paski, przełożyć do miski. Jabłko pokroić w kostkę a cebulę w piórka, dodać je do ryby. Następnie wlewamy sok z cytryny, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i plastry z 1/2 cytryny.Wlewamy do śledzi koło 1 szklanki oleju i dokładnie mieszamy. Śledzie z zalewą przekładamy do słoika, lekko je dociskamy. Zakręcamy i odkładamy do lodówki na 12 godzin. Śledzie gotowe do spożycia na drugi dzień. Idealne do sałatek, jako przekąska itp.
Przechowuję go około 1-2 tygodni w lodówce. Śledzik jest wtedy kruchy, smaczny i delikatny.



2 komentarze

  1. Jabłko to fajne urozmaicenie tradycyjnych śledzi w oleju.

    OdpowiedzUsuń
  2. no z jabłkiem w śledziach się jeszcze nie spotkałam ;)
    fajny pomysł.

    OdpowiedzUsuń