SKŁADNIKI : na 10 bułek
- 250 g mąki żytniej
- 400 g mąki pszennej
- 100 g otrąb pszennych (najlepiej pomieszać pszenne z owsianymi)
- 1 jajko + jajko do posmarowania bułek
- 20 g świerzych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- kminek do smaku
- 1 łyżka oleju
- 1 i 1/2 szklanka ciepłej wody
- 30 dkg kapusty kiszonej, ugotowanej do miękkości
- kilka suszonych grzybów, wcześniej namoczonych i ugotowanych
- 1 mała cebula
- sól, pieprz
- olej
- Grzybki mielimy, cebulę drobno kroimy i podpiekamy na oleju. Mieszamy z ugotowana, odciśniętą kapustą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Drożdże mieszamy w 1/2 szklance wody. Suche składniki wsypujemy do miski, wbijamy jajko i wlewamy wodę. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i ponownie zagniatamy, posypując je mąką.
- Rozwałkowujemy na kształt prostokąta, farsz wykładamy na środek i równomiernie rozprowadzamy zostawiając wolne brzegi ciasta.
- Zwijamy rulon, zlepiamy brzegi, smarując je wodą. Kroimy na 5 cm kawałki i układamy na blaszce wysmarowanej olejem.
- Smarujemy bułki rozmąconym jajkiem i posypujemy utartym kminkiem w moździerzu.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 30 minut, do uzyskania złotego koloru.Rewelacyjnie smakują z czerwonym barszczem. Smacznego.
Ooooo jakie fajne ciekawa jestem jak smakują, u mnie dziś na obiad też kapusta a mianowicie łazanki z kapustą i pieczarkami :)
OdpowiedzUsuńFajne do barszczu :)
OdpowiedzUsuńmniam!
OdpowiedzUsuńwyglądają cudnie!
idealne na święta
świetne!:) bardzo lubię kapustę z grzybami, i to kolejna wersja, że paszteciki nie muszą być nudne:)
OdpowiedzUsuńbardzo pomysłowe, chętnie skorzystam na swięta.
OdpowiedzUsuńIdealne do barszczu! Super!
OdpowiedzUsuńJak dla mnie super - uwielbiam razowe pieczywo i kapustę z grzybami. W sam raz na święta do barszczyku :)
OdpowiedzUsuńLubie takie przekąski z grzybową są pyszne:)
OdpowiedzUsuń