Śledź pod pierzynką to pyszna i szybka w przygotowaniu sałatka. Idealna na święta, przyjęcia i nie tylko. Polecam.
SKŁADNIKI : na dwie salaterki
- 4 -5 płatów śledziowych z zalewy olejowej
- 2 cebulki czerwone
- 4-6 ziemniaków średniej wielkości
- 2 marchewki ugotowane
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- pieprz do smaku
- 4 łyżki majonezu
PRZYGOTOWANIE :
- Ziemniaki i marchew gotujemy w mundurkach, do miękkości. Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.
- Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i oddzielamy białka od żółtek, drobno szatkujemy.
- Śledzia kroimy w paski a cebulę w kostkę, do miseczek nakładamy porcjami ziemniaki, majonez,marchew, śledzia, doprawiamy pieprze, następnie majonez, równo go rozsmarowując oraz cebulkę. Posypujemy ozdobnie białkiem i żółtkiem jaj.
- Sałatkę chłodzimy, najlepiej smakuje po kilku godzinach kiedy troszkę przejdzie.
- Smacznego.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takiego śledzika :)
OdpowiedzUsuńSkuszę się na Twój przepis, to musi być pyszne:-)
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuje Twój przepis , bo super się zapowiada samk :)
OdpowiedzUsuńa zabawne u mnie sledzia wszyscy lubia, ale na wigilie sie go nie robi:P
OdpowiedzUsuńPyszny śledzik, na święta na pewno zrobię, dobry jest też z burakami(Okrasa,kuchnia lidla), robiłam niedawno, super:)
OdpowiedzUsuń