Polecam.
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1/4 kostki drożdży 100 g
- 3 łyżki oleju
- 1 płaska łyżeczka soli
- oregano,bazylia
Przekładamy ciasto na blaszkę.
SOS POMIDOROWY:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki bazylii
Cebulę obrać,pokroić w kostkę.Na patelnię wlać olej,wsypać cebulę i przeciśnięty czosnek,lekko podsmażyć,wlać wodę,dodać przecier i wszystkie przyprawy.Mieszać aż składniki się połączą a płyn trochę zredukuje.
Ciasto posmarować gotowym sosem pomidorowym.
- 30 dkg szynki konserwowej
- 15 dkg salami
- 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
- 30 dkg sera goudy startej na tarce
- (można dodać 20 dkg pieczarek, wtedy kroimy je na plasterki )
Składniki rozsypujemy na posmarowane sosem ciasto a na końcu żółty ser.Pozostawiamy je do wyrośnięcia na około 15 minut.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 * C.
Smacznego.
pychota!:)
OdpowiedzUsuńTo jest coś o czym marzę po tym świątecznym szale!
OdpowiedzUsuńojej Mariolu, żołądek mam pełny po Świętach i nie mogę patrzeć na jedzenie.... ale smaka mi narobiłaś na domową pizzę, zjadłabym kawałeczek tej co upichciłaś ;)
OdpowiedzUsuńJest bardzo pyszna,polecam ją zrobic w najbliższym czasie:)
UsuńPyszna, uwielbiam taką domową pizzę, z salami(Pikok) szczególnie, zaraz zabieram się do jej zrobienia:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domową pizzę, może się skuszę na sylwestra zrobić :)
OdpowiedzUsuńależ mam ochotę na pizzę! szczególnie po tym świątecznym jedzeniu. :)
OdpowiedzUsuńPizza na grubszym cieście to jest to, co lubią łakomczuchy, a wśród nich mój facet :P Dlatego też zawsze staram się, żeby cista było pod dostatkiem, a jeśli nie mam czasu na kuchenne szaleństw - zamawiamy w Dominium, bo jest blisko (ciepła pizza) i zawsze nam smakowały ich dania.
OdpowiedzUsuń