Kanie smażone i marynowane to przysmak nie jednej osoby. Kiedy już je nazbieram zawsze przygotowuję ten przepis, ponieważ grzybki są przesmaczne. Delikatne w octowej zalewie, po prostu pycha.
- 1 kg kani
- 3-4 jajka
- 1 szklanka mleka
- sól do smaku
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
- 1 l wody
- 1 i 1/2 szklanki octu
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- liście laurowe
- ziarnka ziela angielskiego
- Kanie oczyszczamy, płuczemy w wodzie w celu pozbycia się insektów i zanieczyszczeń.
- Grzyby solimy, maczamy w mleku, leciutko wyciskamy. Następnie panierujemy w rozmąconych jajkach i bułce tartej.
- Smażymy na patelni, na gorącym oleju z jednej i drugiej strony, odkładamy na talerz i studzimy.
- Do 0,5 litrowych słoiczków nakładamy po liściu laurowym, zielu i układamy pieczone kanie.
- Zalewa - składniki zalewy zagotowujemy.
- Wrzącą zalewę nalewamy do słoiczków z grzybami i od razu zakręcamy, uważając aby się nie poparzyć. Odkładamy do ostygnięcia.
- Kani nie trzeba już pasteryzować ponieważ mogą się rozgotować, słoiczki i tak złapią bo były zalane wrzącą zalewą.
- Idealne do jedzenia już na drugi dzień. Są po prostu pyszne.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz