KANIE PIECZONE - MARYNOWANE + FILMIK

1 paź 2017
data:post.title
Kanie pieczone i marynowane to przysmak nie jednej osoby. Kiedy już je nazbieram zawsze przygotowuję ten przepis, ponieważ grzybki są przesmaczne. Delikatne w octowej zalewie, po prostu pycha.


                                                                      SKŁADNIKI:
  • 1 kg kani
  • 3-4 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • sól do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
                                                                     MARYNATA :
  • 1  l wody
  • 1 i 1/2 szklanki octu
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  •  liście laurowe
  •  ziarnka ziela angielskiego
                                                              PRZYGOTOWANIE:

  1. Kanie oczyszczamy, płuczemy w wodzie w celu pozbycia się insektów i zanieczyszczeń.
  2.  Grzyby solimy, maczamy w mleku, leciutko wyciskamy. Następnie panierujemy w rozmąconych jajkach i bułce tartej.
  3. Smażymy na patelni, na gorącym oleju z jednej i drugiej strony, odkładamy na talerz i studzimy. 
  4. Do 0,5 litrowych słoiczków nakładamy po liściu laurowym, zielu i układamy pieczone kanie.
  5. Zalewa - składniki zalewy zagotowujemy.
  6. Wrzącą zalewę nalewamy do słoiczków z grzybami i od razu zakręcamy, uważając aby się nie poparzyć. Odkładamy do ostygnięcia.
  7. Kani nie trzeba już pasteryzować ponieważ mogą się rozgotować, słoiczki i tak złapią bo były zalane wrzącą zalewą.
  8. Idealne do jedzenia już na drugi dzień. Są po prostu pyszne.
      Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 



 

Prześlij komentarz