BUŁKI DYNIOWE Z PASZTETEM I SZPINAKIEM

31 sie 2017
data:post.title
Bułki dyniowe są bardzo smaczne, delikatne i pachnące. Dodatkowo nadziane pasztetem paprykowym  i szpinakiem. Takie pyszne bułeczki nadają się do do pracy, piknik, wyjazdy i  bez wcześniejszego ich przygotowywania. Są tak pyszne że nie trzeba ich nikomu polecać. 



SKŁADNIKI :
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g musu z dyni
  • 1 płaska łyżka soli
  • 3 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 ml wody
FARSZ :

  • 2 pasztety paprykowe
  • 2 garście szpinaku
PRZYGOTOWANIE :
  1. Mąkę i mus z dyni przekładamy do miski, dodajemy jajko, wodę rozmieszaną z drożdżami, olej i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odkładamy je na 30 minut aby wyrosło.
  2. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy je posypując mąką na prostokątny kształt. Na ciasto rozsmarowujemy delikatnie pasztet, na to kładziemy szpinak i zwijamy jak roladę.  Tniemy 2 centymetrowe kawałki i układamy w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. 
  3. Bułki pozostawiamy na 15 minut aby wyrosły, następnie pieczemy 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 % C. 
  4. Po ostudzeniu bułeczki nadają się do zjedzenia. 




 



Prześlij komentarz