Bułki dyniowe są bardzo smaczne, delikatne i pachnące. Dodatkowo nadziane pasztetem paprykowym i szpinakiem. Takie pyszne bułeczki nadają się do do pracy, piknik, wyjazdy i bez wcześniejszego ich przygotowywania. Są tak pyszne że nie trzeba ich nikomu polecać.
SKŁADNIKI :
- 500 g mąki pszennej
- 200 g musu z dyni
- 1 płaska łyżka soli
- 3 łyżki oleju
- 1 jajko
- 30 g świeżych drożdży
- 250 ml wody
FARSZ :
- 2 pasztety paprykowe
- 2 garście szpinaku
PRZYGOTOWANIE :
- Mąkę i mus z dyni przekładamy do miski, dodajemy jajko, wodę rozmieszaną z drożdżami, olej i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odkładamy je na 30 minut aby wyrosło.
- Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy je posypując mąką na prostokątny kształt. Na ciasto rozsmarowujemy delikatnie pasztet, na to kładziemy szpinak i zwijamy jak roladę. Tniemy 2 centymetrowe kawałki i układamy w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym.
- Bułki pozostawiamy na 15 minut aby wyrosły, następnie pieczemy 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 % C.
- Po ostudzeniu bułeczki nadają się do zjedzenia.
Prześlij komentarz