Bułki drożdżowe upieczone z serem smakują i pachną rewelacyjnie. Dodatek sera świetnie je wzbogaca. Są niecodzienne, efektowne i pyszne. Polecam przepis.
SKŁADNIKI :
- 650 g mąki pszennej
- 1/2 szklanka mleka
- 1 szklanka wody (250 ml )
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 50 g świeżych drożdży + 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka soli
- 1 jajko
- 20 dkg sera żółtego, tartego
PRZYGOTOWANIE :
- Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier i mleko. Mieszamy i pozostawiamy aż rozczyn zacznie robić.
- Do misy robota przekładamy wszystkie składniki oraz rozczyn i zaczynamy wyrabiać elastyczne zwarte ciasto.
- Po wyrobieniu pozostawiamy je na 20 minut aby wyrosło.
- Wykładamy je na stolnicę i lekko zagniatamy. Dzielimy na porcje i formujemy bułki. Przekładamy je na stolnice i pozostawiamy na 15 minut aby wyrosły. Po wyrośnięciu smarujemy je po wierzchu wodą i posypujemy tartym serem.
- Pieczemy około 35 minut w temperaturze 180-190 % C, termoobieg. Jak zaczną się przypiekać temperaturę zmniejszamy.
- Bulki są przepyszne. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz