Oszukane gołabki to nc innego jak mielone z ryżem i kapustą w środku. Bardzo łatwe w przygotowaniu i smaczne. Zapiekłam je z sosem i serem, wyszły pyszne, polecam.
SKŁADNIKI :
- 1 kg kapusty białej, świeżej
- 1 kg mięsa mielonego, wieprzowego
- 2 jajka
- 2 cebule, 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- mąka do obtoczenia
- olej do smażenia
- 2 woreczki ryżu ugotowane, odcedzone i ostudzone
SOS :
- 1 litr bulionu
- 3 łyżeczki z czubkiem przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- płaska łyżeczka oregano
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżka mąki + odrobina wody do zaklepania sosu
- Kapustę szatkujemy , mieso mielimy.
- Na patelni, na oleju podsmażamy pokrojoną cebulę i poszatkowaną kapuste, solimy. Dusimy pod przykryciem kilka minut. Następnie kapuste przekładamy do miski i po wystygnięciu wyciskamy nadmiar płynów. Dodajemy również miąso mielone, jajka, ryż i przyprawy, mieszamy.
- Formujemy owalne kotlety które obtaczamy w mące.
- Smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony na złoto.
- Sos - do garnka wlewamy bulion, może być z kostki, następnie dodajemy przecier i resztę przypraw, mieszamy i zagotowujemy. Zaklepujemy mąką z woda.
- Gołąbki przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy sosem, zapiekamy 35 minut w temperaturze 180 % C. Na koniec wysypujemy ser. Podajemy ciepłe, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz