Chałka to pyszna drożdżowa bułka zapleciona w warkocz. Po upieczeniu kroimy ją w plastry i zjadamy posmarowane masłem lub słodkimi dodatkami.
SKŁADNIKI :
- 600 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 50 g miękkiego masła
- 1 jajko do ciasta
- 1 jajko do posmarowania chałki
- 5 łyżek cukru ( można dodać mniej )
- 1 cukier waniliowy
- Drożdże rozrabiamy z cukrem i odrobiną mleka, odkładamy aby zaczęły robić.
- Do misy robota przekładamy wszystkie składniki, wlewamy rozczyn i wyrabiamy elastyczne ciasto.
- Ciasto po wyrobieniu odkładamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
- Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na stolnicę i zagniatamy. Tniemy na trzy kawałki i zaplatamy warkocz.
- Przekładamy go na blaszkę wyłożona papierem i pozostawiamy na 15 minut aby chałka wyrosła.
- Smarujemy ją po wierzchu rozmąconym jajkiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku 35 minut w temperaturze 180 % C.
- Po upieczeniu i ostudzeniu chałkę kroimy na kawałki i podajemy.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz