JAK UPIEC CHAŁKĘ + FILMIK

3 lut 2021
data:post.title
Chałka to pyszna drożdżowa bułka zapleciona w warkocz. Po upieczeniu kroimy ją w plastry i zjadamy posmarowane masłem lub słodkimi dodatkami. 



SKŁADNIKI : 
  • 600 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 jajko do ciasta 
  • 1 jajko do posmarowania chałki 
  • 5 łyżek cukru ( można dodać mniej ) 
  • 1 cukier waniliowy
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Drożdże rozrabiamy z cukrem i odrobiną mleka, odkładamy aby zaczęły robić. 
  2. Do misy robota przekładamy wszystkie składniki, wlewamy rozczyn i wyrabiamy elastyczne ciasto. 
  3. Ciasto po wyrobieniu odkładamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. 
  4. Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na stolnicę i zagniatamy. Tniemy na trzy kawałki i zaplatamy warkocz. 
  5. Przekładamy go na blaszkę wyłożona papierem i pozostawiamy na 15 minut aby chałka wyrosła. 
  6. Smarujemy ją po wierzchu rozmąconym jajkiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku 35 minut w temperaturze 180 % C. 
  7. Po upieczeniu i ostudzeniu chałkę kroimy na kawałki i podajemy. 
                                Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 





 

Prześlij komentarz