Dzisiaj przepis na biszkopt z którego wychodzą 3 blaty. Smaczny, puszysty idealny do przełożenia różnymi masami. Upiekłam go w tortownicy o 24 cm.
SKŁADNIKI
- 7 jajek klasa " M" + szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanka oleju
- 1 szklanka mąki tortowej (150 g )
- 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE :
- Białak ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, muszą być bardzo dobrze ubite. Następnie ciągle ubijając wsypujemy cukier i po chwili wlewamy żółtka. Następnie dalej ubijając wlewamy olej.
- Do ciasta należy wsypać sitkiem mąki z proszkiem do pieczenia i mieszać delikatnie szpatułką
- Ciasto na biszkopt jest bardzo puszyste, wylewamy je na naoliwioną tortownicę o średnicy 24 cm.
- Pieczemy biszkopt 35 minut w temperaturze 180 - 175 % C, funkcja termoobieg.
- Biszkopt po ostudzeniu przecinamy na 3 równe blaty. Następnie przekładamy masami. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Można zastąpić margaryna
OdpowiedzUsuń