UNIWERSALNY BISZKOPT DO TORTU + FILMIK

28 lut 2021
data:post.title
Dzisiaj przepis na biszkopt z którego wychodzą 3 blaty. Smaczny, puszysty idealny do przełożenia różnymi masami. Upiekłam go w tortownicy o 24 cm. 


SKŁADNIKI 
  • 7 jajek klasa " M" + szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1/2 szklanka oleju 
  • 1 szklanka mąki tortowej (150 g )
  • 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
                                                               PRZYGOTOWANIE : 
  1. Białak ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, muszą być bardzo dobrze ubite. Następnie ciągle ubijając wsypujemy cukier i po chwili wlewamy żółtka. Następnie dalej ubijając wlewamy olej. 
  2. Do ciasta należy wsypać sitkiem mąki z proszkiem do pieczenia i mieszać delikatnie szpatułką 
  3. Ciasto na biszkopt jest bardzo puszyste, wylewamy je na naoliwioną tortownicę o średnicy 24 cm.
  4. Pieczemy biszkopt 35 minut w temperaturze 180 - 175 % C, funkcja termoobieg. 
  5. Biszkopt po ostudzeniu przecinamy na 3 równe blaty. Następnie przekładamy masami. Smacznego. 
                                      Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 

 

1 komentarz