Dzisiaj przepis na zapiekankę z kiszoną kapustą i karkówką wieprzową. Podałam ją z pysznymi ziemniaczkami. Danie wyszło przepyszne, polecam.
SKŁADNIKI :
- 1,5 kg karkówki wieprzowej
- pikantny ketchup
- sól, słodka i ostra papryka do smaku
- 1 kg kiszonej kapusty
- 4 duże cebule
- 1 marchew
- pieprz, jarzynka,
ZIEMNIAKI :
- 1 kg ziemniaków lub trochę więcej
- przyprawa do ziemniaków
- sól, słodka i ostra papryka do smaku
- czosnek świeży (3 ząbki ) lub granulowany do smaku
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE :
- Plastry karkówki nacieramy przyprawami i ketchupem.
- Ziemniaki kroimy w kostkę, przyprawiamy i polewamy oliwą, mieszamy. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego.
- Kiszoną kapustę lekko płuczemy i wyciskamy. Dodajemy tartą marchew sól, pieprz i jarzynkę, należy ją wymieszać.
- Kapustę układamy w naczyniu żaroodpornym, na kapustę układamy plastry karkówki przeplataną z plastrami cebuli.
- Naczynia należy nakryć folią aluminiową.
- Karkówkę zapiekamy około 2 i 1/2 godziny, w temperaturze 180 % C. Ziemniaczki wkładamy do piekarnika tylko na 45 minut. Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię aluminiową .
- Mięsko po tym czasie pieczenia jest miękkie i pyszne.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz