Pyszne bułeczki jak bajgle, mięciutkie w środku i chrupiące. Takie bułki smakują same jak i z dodatkami. Idealne z dżemem, czekoladą i innymi dodatkami, polecam.
SKŁADNIKI :
- 800 g mąki pszennej
- 350 ml ciepłej wody
- 2 opakowania suchych drożdży
- 4 łyżki oleju
- łyżka cukru
- 1 płaska, łyżka soli
- sezam do obtoczenia
- olej do posmarowania rąk
PRZYGOTOWANIE :
- Drożdże wsypujemy do misy robota, dodajemy cukier i trochę wody, mieszamy aż się rozpuszczą.
- Dodajemy resztę składników ( oprócz sezamu). Wyrabiamy elastyczne, zwarte ciasto.
- Miskę z ciastem nakrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte lekko zagniatamy i ciasto dzielimy na porcje. Formujemy bułeczki bajgle.
- Każdą bułeczkę obtaczamy w sezamie i układamy na blaszce. Pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
- Pieczemy 15-17 minut w temperaturze 200 % C, termoobieg
- Po po upieczeniu i ostudzeniu możemy się nimi zajadać. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz