Domowa, soczysta i delikatna szynka w smaku. Przygotowana samodzielnie i bez soli peklowej. Polecam.
SKŁADNIKI :
- 1 kg mięsa od szynki wieprzowej
- 1 łyżeczka soli lub troszkę więcej
- 1/2 łyżeczka majeranku
- kolendra mielona, szczypta
- 1 łyżeczka papryki słodkiej pomieszanej z ostrą
- 1/2 łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
PRZYGOTOWANIE :
- Mięso myjemy i osuszamy. W misce mieszamy przyprawy i obtaczamy w nich szynkę. Następnie odkładamy ją do lodówki na 1-2 dni.
- Mięso umieszczamy w woreczku do szynkowara, zamykamy naczynie i umieszczamy termometr. Szynkę parzymy w 80 % C, przez około 2 godziny.
- Po tym czasie mięso wyjmujemy i odkładamy do ostygnięcia.
- Po schłodzeniu szynkę kroimy w plastry, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz