SZYNKA Z SZYNKOWARU + FILMIK

1 kwi 2021
data:post.title
Domowa, soczysta i delikatna szynka w smaku. Przygotowana samodzielnie i bez soli peklowej. Polecam. 



SKŁADNIKI : 
  • 1 kg mięsa od szynki wieprzowej 
  • 1 łyżeczka soli lub troszkę więcej
  • 1/2 łyżeczka majeranku
  • kolendra mielona, szczypta 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej pomieszanej z ostrą 
  • 1/2 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 2 liście laurowe 
                                                               PRZYGOTOWANIE : 
  1. Mięso myjemy i osuszamy. W misce mieszamy przyprawy i obtaczamy w nich szynkę. Następnie odkładamy ją do lodówki na 1-2 dni. 
  2. Mięso umieszczamy w woreczku do szynkowara, zamykamy naczynie i umieszczamy termometr. Szynkę parzymy w 80 % C, przez około  2 godziny. 
  3. Po tym czasie mięso wyjmujemy i  odkładamy do ostygnięcia. 
  4. Po schłodzeniu szynkę kroimy w plastry, smacznego. 
                                      Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 




 

Prześlij komentarz