Bardzo smaczny sernik z dodatkami jak białe michałki, biała czekolada i mleko w proszku. Sernik jest wyjątkowo smaczny i delikatny. Polecam.
SKŁADNIKI :
- 1 kg sera mielonego lub wiaderkowego
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 250 g mascarpone
- 200 ml śmietany 30 %
- 250 g białych michałków
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mleka w proszku
- duża garść pokrojonych orzechów ziemnych
- 1 rozpuszczona, biała czekolada
SPÓD :
- 1 opakowanie ciastek owsianych, dowolnych ( 210-250 g ) u mnie z czekoladą
- 100 g rozpuszczonego masła
- 2 garście orzechów włoskich
DODATKOWO :
- 1 biała czekolada
- białe michałki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE :
- SPÓD- ciastka, orzechy i rozpuszczone masło mielimy. Masą wykładamy dno tortownicy o 24 cm.
- SER - do misy robota przekładamy jajka, dodajemy cukier i chwilkę ucieramy, następnie dodajemy michałki i mascarpone o temperaturze pokojowej i miksujemy aż masa ładnie się utrze. Wlewamy płynną, białą czekoladę i miksujemy. Po chwili wlewamy śmietanę 30 %, miksujemy.
- Wsypujemy mleko w proszku i pokrojone orzechy, miksujemy. Na koniec dodajemy biały ser i po wymieszaniu wsypujemy mąkę ziemniaczaną i również mieszamy.
- Ser wylewamy na ciasteczkowy spód.
- Na dno piekarnika kładziemy naczynie z wodą, piekarnik nagrzewamy do 180 % i kiedy włożymy sernik temperaturę zmniejszamy do 120-125 % C. Sernik pieczemy na funkcji góra/dół lub termo obieg, z tym że na termo obiegu sernik się przypieka.
- Ustawiamy czas na 2 godziny. Po tym czasie piekarnik lekko uchylamy i tak studzimy ciasto około 2 godzin.
- Na zimny sernik wylewamy płynną, białą czekoladę i ciasto dekorujemy pozostałymi michałkami.
- Smacznego, sernik jest wyjątkowo smaczny.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Pani Mariolu, a jaka srednica tortownicy? Pozdrawiam serdecznie, kolejny cudowny przepis ��
OdpowiedzUsuń