CIASTO Z RABARBAREM I JABŁKAMI + FIMIK

1 cze 2021
data:post.title
Dzisiaj polecam półkruche ciasto z rabarbarem i jabłkami oraz delikatną bezą. Ciasto nie jest skomplikowane a wyjątkowo smaczne. 



SKŁADNIKI : 
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru 
  • 4 szklanki mąki pszennej( 1 szklanka 130 g ) 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 łyżka gęstej śmietany 
  • 3 łyżki marmolady 
  • 500 g rabarbaru
  • 3 jabłka
BEZA : 
  • 5 białek 
  • 2 cukry waniliowe 
  • 1/4 szklanka cukru 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 

PRZYGOTOWANIE : 
  1. Rabarbar tniemy na małe kawałki i zasypujemy cukrem, jabłka obieramy i kroimy na kawałki. 
  2. Żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy miękkie masło i dalej ucieramy. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i mąkę, miksujemy. Na koniec dodajemy łyżkę śmietany i chwilkę jeszcze ciasto wyrabiamy. Jest już gotowe.
  3. Przygotowujemy blaszkę o rozmiarach 25/30 cm. Rozkładamy na dnie  większą część ciasta.
  4. Na ciasto rozsmarowujemy marmoladę. Na to rozkładamy rabarbar oraz jabłka.
  5. Pozostałą pianę ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Na koniec wsypujemy cukier waniliowy i cukier, miksujemy a po chwili wsypujemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy. 
  6. Pianę wylewamy na owoce a na pianę kruszymy pozostałe ciasto kruche. 
  7. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 % C, funkcja termoobieg. Gdyby ciasto zaczęło się przypiekać zmieniamy funkcję na góra/dół. 
  8. Studzimy ciasto kilka godzin i można je jeść, smacznego. 
                                        Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 


 

2 komentarze

  1. Pycha! Poprosimy o kawałek do filiżanki kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ciasta :) To smak mojego dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń