Pyszne pierogi z truskawkami, owinięte w delikatne ciasto i podane ze śmietaną i cukrem. Polecam przygotować takie pierogi.
SKŁADNIKI :
- 1 kg mąki pszennej
- 2 szklanki ciepłej wody ( 250 ml 1 szklanka )
- olej, około 1/4 szklanki
- 0,5 kg świeżych truskawek + 2 łyżki cukru
- do podania - gęsta śmietana i cukier
PRZYGOTOWANIE :
- Składniki na ciasto przekładamy na stolnicę lub do misy robota i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Nakrywamy je folią spożywczą i odkładamy na 10 - 15 minut aby odpoczęło.
- Truskawki myjemy i przecinamy na mniejsze kawałki, następnie przekładamy na durszlak, posypujemy cukrem pozostawiamy aż zaczną puszczać sok, sok powinien być odsączony.
- Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy kółka, nakładamy porcję truskawek, bez soku i zlepiamy pierogi.
- Gotujemy je na osolonym wrzątku około 5-7 minut od zagotowania się wody. Pierogi odcedzamy, polewamy zimną wodą i nakładamy na talerze. Podajemy z gęstą śmietaną i cukrem. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybowania kanału ;
Prześlij komentarz