DŻEM Z AGRESTU + FILMIK

22 lip 2021
data:post.title
Bardzo smaczny dżem z dojrzałego agrestu, rewelacyjny zimą do ciast i naleśników, polecam. 


SKŁADNIKI : 
  • 3 kg dojrzałego agrestu 
  • 1 kg cukru 
                                                               PRZYGOTOWANIE : 
  1. Bardzo dojrzały agrest zbieramy z krzaczka i myjemy, następnie przekładamy do garnka. 
  2. Wsypujemy cukier i zaczynamy mieszać, agrest można trochę pougniatać aby puścił sok. 
  3. Gotujemy 3-4 godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. 
  4. Dżem musi zrobić się gęsty. Ja pozostawiłam go po gotowaniu 3 godzinnym, na noc aby odpoczął i na drugi dzień był bardzo gęsty. Następnie ponownie go zagotowałam i przełożyłam gorący do słoiczków, zakręciłam i odwróciłam je do góry dnem. 
  5. Dżem z agrestu ciemnieje, ale to nie wpływa na smak, jest na prawdę pyszny, polecam. 
                                  Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 



 

Prześlij komentarz