Bardzo smaczny dżem z dojrzałego agrestu, rewelacyjny zimą do ciast i naleśników, polecam.
SKŁADNIKI :
- 3 kg dojrzałego agrestu
- 1 kg cukru
PRZYGOTOWANIE :
- Bardzo dojrzały agrest zbieramy z krzaczka i myjemy, następnie przekładamy do garnka.
- Wsypujemy cukier i zaczynamy mieszać, agrest można trochę pougniatać aby puścił sok.
- Gotujemy 3-4 godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
- Dżem musi zrobić się gęsty. Ja pozostawiłam go po gotowaniu 3 godzinnym, na noc aby odpoczął i na drugi dzień był bardzo gęsty. Następnie ponownie go zagotowałam i przełożyłam gorący do słoiczków, zakręciłam i odwróciłam je do góry dnem.
- Dżem z agrestu ciemnieje, ale to nie wpływa na smak, jest na prawdę pyszny, polecam.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz