PYSZNY SERNIK GOTOWANY PRZEKŁADANY MAŚLANYM CIASTEM + FILMIK

29 lip 2021
data:post.title
Bardzo smaczne maślane spody, przełożone gotowana masa serowa. Do tego truskawki i galaretka, polecam przepis. 


CIASTO MAŚLANE : 
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy  
  • 400 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18 % 
                                                                               SER : 
  • 1 kg mielonego sera ( bez dodatków ) 
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 3 jajka
  • 250 ml mleka 
  • 2 budynie waniliowe bez cukru 
                                                                    DODTKOWO : 
  • 500 g truskawek
  • 2 galaretki, rozpuszczone 
                                                              PRZYGOTOWANIE : 
  1. CIASTO -  masło ucieramy z cukrami ( lub zagniatamy ) następnie dodajemy jajko i śmietanę, miksujmy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy elastyczne ciasto. 
  2. Dzielimy je na trzy kawałki i każdy rozwałkowujemy na papierze na wielkość naszej formy. Użyłam blaszki 25/30 cm. Ciasta pieczemy w nagrzanym piekarniku około 15 minut ( do złotego koloru ) i wyjmujemy, studzimy. 
  3. SER - w garnku rozpuszczamy masło z cukrem, następnie dodajemy ser i masę mieszamy, orzeźwiamy na małym ogniu. Następnie dodajemy jajka i również mieszamy. 
  4. Mleko należy rozmieszać z budyniami i wlewamy je do masy serowej, teraz energicznie ser mieszamy i masę zagotowujemy. 
  5. Pierwszy blat ciasta kładziemy na blaszkę, wylewamy część gorącej masy, następnie ciasto, ser i ciasto i ostatni placek smarujemy odrobiną sera. Ciasto po ostudzeniu wkładamy do lodówki. 
  6. Galaretki rozpuszczamy i odkładamy do stężenia. Truskawki tniemy na talarki. Na zimne ciasto kładziemy truskawki i wylewamy galaretkę. 
  7. Ciasto ponownie chłodzimy.
  8.  Najsmaczniejsze jest na drugi dzień. 
                                   Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 



 

Prześlij komentarz