Bardzo smaczne maślane spody, przełożone gotowana masa serowa. Do tego truskawki i galaretka, polecam przepis.
CIASTO MAŚLANE :
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy
- 400 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki gęstej śmietany 18 %
SER :
- 1 kg mielonego sera ( bez dodatków )
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 jajka
- 250 ml mleka
- 2 budynie waniliowe bez cukru
DODTKOWO :
- 500 g truskawek
- 2 galaretki, rozpuszczone
PRZYGOTOWANIE :
- CIASTO - masło ucieramy z cukrami ( lub zagniatamy ) następnie dodajemy jajko i śmietanę, miksujmy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy elastyczne ciasto.
- Dzielimy je na trzy kawałki i każdy rozwałkowujemy na papierze na wielkość naszej formy. Użyłam blaszki 25/30 cm. Ciasta pieczemy w nagrzanym piekarniku około 15 minut ( do złotego koloru ) i wyjmujemy, studzimy.
- SER - w garnku rozpuszczamy masło z cukrem, następnie dodajemy ser i masę mieszamy, orzeźwiamy na małym ogniu. Następnie dodajemy jajka i również mieszamy.
- Mleko należy rozmieszać z budyniami i wlewamy je do masy serowej, teraz energicznie ser mieszamy i masę zagotowujemy.
- Pierwszy blat ciasta kładziemy na blaszkę, wylewamy część gorącej masy, następnie ciasto, ser i ciasto i ostatni placek smarujemy odrobiną sera. Ciasto po ostudzeniu wkładamy do lodówki.
- Galaretki rozpuszczamy i odkładamy do stężenia. Truskawki tniemy na talarki. Na zimne ciasto kładziemy truskawki i wylewamy galaretkę.
- Ciasto ponownie chłodzimy.
- Najsmaczniejsze jest na drugi dzień.
Prześlij komentarz