Ogórki po kozacku są nadzwyczaj smaczne, chrupiące i w pikantno - ostrej zalewie. Polecam sprawdzony przepis.
SKŁADNIKI :
- 4 kg ogórków
- koper z kwiatostanem
- gorczyca, liść laurowy, ziele angielskie
- pieprz w ziarnkach
- marchew pokrojona w plastry
ZALEWA : (przygotowujemy 2 porcje )
- 1 litry wody
- 3 łyżki soli
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka octu 10 %
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 6 łyżek musztardy sarepskiej
- Ogórki myjemy, do słoików nakładamy przyprawy, po 1 kulce ziela, kilka kulek pieprzu, 1 liść laurowy i po 1/2 łyżeczce ziaren gorczycy .Dodajemy również po 2-3 plasterkach marchewki i układamy ciasno małe ogórki.
- Do garnka przekładamy wszystkie składniki zalewy i zaczynamy ja ogrzewać do momentu aż cukier się rozpuści. Zalewę wlewamy do słoików i zakręcamy je szczelnie. Słoiki pasteryzujemy około 6-7 minut, licząc czas od zagotowania się wody. Wyjmujemy je ostrożnie i czekamy aż ostygną, przechowujemy w piwnicy. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz