Sałatka ogórkowo - pieczarkowa, pasteryzowana to pyszna sałatka zimowa. Idealna do hamburgerów, zapiekanek i dań obiadowych. W smaku jest słodko winna, leciutko kwaskowa, bardzo smaczna. Polecam.
SKŁADNIKI :
- 3 kg ogórków
- 1 kg cebuli
- 1 kg papryki
- 1 kg małych pieczarek
- 2 marchewki
- na słoik - liść laurowy, ziele, pieprz w ziarnkach
ZALEWA I :
- 9 szklanek wody
- 1 szklanka soli
ZALEWA II :
- 1 i 1/2 l wody
- 2 szklanki octu
- 4 szklanki cukru
- Warzywa myjemy, oczyszczamy i szatkujemy, przekładamy do dużej miski.
- Wodę mieszamy z solą i wlewamy do warzyw, mieszamy, pozostawiamy na koło 2-3 godziny aby puściła soki.
- Warzywa po zmięknięciu dokładnie odcedzamy.
- Przygotowujemy drugą zalewę, wlewamy do odcedzonych warzyw i mieszamy.
- Nakładamy sałatkę do słoików, uzupełniamy pozostałą zalewą. Zakręcamy i pasteryzujemy w wodzie, 7 minut licząc czas od zagotowania się wody.
- Studzimy i odkładamy do piwnicy.
- Smacznego .
Jutro będę robiła ta sałatkę. Dzisiaj robiłam pikle :) Pani Mariolu czy jest może przepis na marynowane pieczarki? Chętnie bym zrobiła:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)