W smaku wyszedł lekko słodkawo ostry, o posmaku papryki.
Jeżeli chodzi o przygotowanie to niestety czasowo długo się to gotuje. Więc wszystko zależy od nas. Pomidory polecam tylko polane, są idealne do gotowania.
SKŁADNIKI :
- 8 kg pomidorów polana
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 1 pietruszka
- ćwiartka selera
- 2 duże cebule
- 3 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 10 kulek pieprzu
- 1 papryczka chili
- 1 główka czosnku
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki octu
- 2 duże łyżki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki kolędry
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- Pomidory parzymy w wrzątku, wyciągamy, studzimy i ściągamy skórkę.
- Do dużego garnka wrzucamy pokrojoną cebulę, marchewkę, pietruszkę, seler i pomidory. Prużymy na małym ogniu aż pomidory się rozpadną, następnie dodajemy wszystkie przyprawy i pokrojoną chili.
- Ketchup gotujemy na małym ogniu około 2-3 godziny, co jakiś czas mieszając. Zakręcamy gaz i sos pozostawiamy w garnku aż ostygnie. Ja zostawiłam go na całą noc.
- Następnie wszystko dokładnie blendujemy lub przecieramy przez sito. Ja mieliłam blenderem i wyszedł bardzo gładki ketchup.
- Ponownie gotujemy na bardzo małym ogniu, często mieszając aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą, cukrem, pieprzem i octem.
- Nalewamy do małych, umytych słoiczków i pasteryzujemy w wodzie około 15 minut licząc czas od zagotowania się wody.
Uwagi; Ketchup domowy jest bardzo smaczny, ostrość regulujemy ilością chili, można dodać dwie ale nie więcej. Gotowanie jego jednak wymaga cierpliwości. Mi to sprawiło wielką przyjemność bo wyszło go około 6-10 słoiczków po dżemie a smak niepowtarzalny.
Skoro wszystkim smakuje to warto poświęcić czas na gotowanie i zyskać zdrowie i zadowolenie domowników
OdpowiedzUsuńJak najbardziej, polecam ;)
Usuń