KETCHUP DOMOWY PIKANTNY

17.10.2016
data:post.title
Po wielu próbach i przeczytaniu mnóstwa przepisów na domowy ketchup, doszłam do swojego przepisu, który w końcu mogę zapisać. Sos wszystkim smakuje, nawet domownicy wola mój ketchup niż kupny.
W smaku wyszedł lekko słodkawo ostry, o posmaku papryki.
Jeżeli chodzi o przygotowanie to niestety czasowo długo się to gotuje.  Więc wszystko zależy od nas. Pomidory polecam tylko polane, są idealne do gotowania.


                                                                        SKŁADNIKI :
  • 8 kg pomidorów polana 
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pietruszka 
  • ćwiartka selera 
  • 2 duże cebule
  • 3 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 10 kulek piperzu
  • 1 papryczka chilli
  • 1 główka czosnku
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki octu
  • 2 duże łyżki soli 
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki kolędry
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku

                                                                 PRZYGOTOWANIE :
  1. Pomidory parzymy w wrzątku, wyciągamy, studzimy i ściągamy skórkę.
  2. Do dużego garnka wrzucamy pokrojoną cebulę, marchewkę, pietruszkę, seler i pomidory. Prużymy na małym ogniu aż pomidory się rozpadną, następnie dodajemy wszystkie przyprawy i pokrojoną chilli.
  3. Ketchup gotujemy na małym ogniu około 2-3 godziny, co jakiś czas mieszając. Zakręcamy gaz i sos pozostawiamy w garnku aż ostygnie. Ja zostawiłam go na całą noc.
  4. Następnie wszystko dokładnie blendujemy lub przecieramy przez sito. Ja mieliłam blenderem i wyszedł bardzo gładki ketchup.
  5. Ponownie gotujemy na bardzo małym ogniu, często mieszając aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą, cukrem, pieprzem i octem. 
  6. Nalewamy do małych, umytych słoiczków i pasteryzujemy w wodzie około 15 minut licząc czas od zagotowania się wody.
         Uwagi; Ketchup domowy jest bardzo smaczny, ostrość regulujemy ilością chilli, można dodać                        dwie ale nie więcej. Gotowanie jego jednak wymaga cierpliwości. Mi to sprawiło wielką                     przyjemność bo wyszło go około 6-10 słoiczków po dżemie a smak niepowtarzalny. 







2 komentarze

  1. Skoro wszystkim smakuje to warto poświęcić czas na gotowanie i zyskać zdrowie i zadowolenie domowników

    OdpowiedzUsuń