SAŁATKA Z OGÓRKÓW W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ

11 sie 2017
data:post.title
Sałatka z ogórków w zalewie musztardowej jest niezwykle smaczna i aromatyczna. Zimą smakuje najlepiej. Przygotowanie tych ogórków troszkę trwa, bo najpierw musiałam je zerwać;), potem umyć, obrać, pokroić, zalać zalewą, za pasteryzować;)
Jak dla mnie sałatka jest rewelacyjna. Polecam.


SKŁADNIKI : 
  • 3 kg ogórków gruntowych
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny ziarnisty
  • gorczyca
  • 2 łyżki siekanego koperku
                                                                Zalewa:
  • 250 ml octu 10%
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 5 łyżeczek musztardy sarepskiej
                                                          Przygotowanie :
  • Ogórki myjemy, obieramy i szatkujemy. Przekładamy do dużej miski, zasypujemy solą i cukrem, odkładamy na 2 godziny aż ogórki puszczą soki.
  • Po tym czasie wlewamy ocet, dodajemy musztardę i koperek. Mieszamy.
  • Do umytych słoiczków wkładamy po liściu laukowym, zielu angielski, 4 kulkach pieprzu i 1/2 łyżeczce gorczycy. Nakładamy sałatkę łącznie z płynem który się wytworzył. Ogórki ne upychamy ciasno, nakładamy je luźno aby płyn swobodnie przeplywal.
  • Zakręcamy słoiczki i pasteryzujemy w garnku z wodą, około 15 minut od zagotowania się wody.
  • Po wyciągnięciu z wody, studzimy i odkładamy w chłodne miejsce.
  • Smacznego.



 

Prześlij komentarz