Sałatka z ogórków w zalewie musztardowej jest niezwykle smaczna i aromatyczna. Zimą smakuje najlepiej. Przygotowanie tych ogórków troszkę trwa, bo najpierw musiałam je zerwać;), potem umyć, obrać, pokroić, zalać zalewą, za pasteryzować;)
Jak dla mnie sałatka jest rewelacyjna. Polecam.
SKŁADNIKI :
- 3 kg ogórków gruntowych
- ziele angielskie
- pieprz czarny ziarnisty
- gorczyca
- 2 łyżki siekanego koperku
Zalewa:
- 250 ml octu 10%
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżki soli
- 5 łyżeczek musztardy sarepskiej
Przygotowanie :
- Ogórki myjemy, obieramy i szatkujemy. Przekładamy do dużej miski, zasypujemy solą i cukrem, odkładamy na 2 godziny aż ogórki puszczą soki.
- Po tym czasie wlewamy ocet, dodajemy musztardę i koperek. Mieszamy.
- Do umytych słoiczków wkładamy po liściu laukowym, zielu angielski, 4 kulkach pieprzu i 1/2 łyżeczce gorczycy. Nakładamy sałatkę łącznie z płynem który się wytworzył. Ogórki ne upychamy ciasno, nakładamy je luźno aby płyn swobodnie przeplywal.
- Zakręcamy słoiczki i pasteryzujemy w garnku z wodą, około 15 minut od zagotowania się wody.
- Po wyciągnięciu z wody, studzimy i odkładamy w chłodne miejsce.
- Smacznego.
Prześlij komentarz