Przepis na ogórki curry, bardzo prosty pomysł na przepyszne, chrupiące i orientalne w smaku.
SKŁADNIKI :
- 2-3 kg ogórków
- 2 duże cebule
- 2 łyżki soli
ZALEWA :
- 1,5 l wody
- 2 szklanki octu
- 2 szklanki cukru
- 1 łyżka pieprzu
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka gorczycy
- 1 łyżka curry
PRZYGOTOWANIE :
- ogórki z cebulą należy poszatkować, przełożyć do dużej miski i posypać solą, następnie odłożyć na około 2 godziny aby puściły sok.
- Składniki zalewy należy zagotować i dorze wymieszać.
- Ogórki wyciskamy z soku który powstał.
- Do słoików średniej wielkości nakładamy sałatkę ogórkową, w miarę luźno, nie ubijamy, zalewamy zalewą i lekko mieszamy w słoikach sałatkę.
- Dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy w garnku z wodą, 7 minut licząc czas od zagotowania się wody.
- Słoiki wyjmujemy, studzimy i odkładamy do piwnicy.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz