GOTOWANA KUKURYDZA PROSTO Z POLA

09.08.2012
data:post.title
Ziarno kukurydzy zawiera sporo wody ,białka i tłuszczów jest to tłuszcz bardzo zdrowy,niezbędny do prawidłowego rozwoju człowieka.O tej porze roku jest najsmaczniejsza taka soczysta i słodziutka.
MARIOLA

                                                        PRZYGOTOWANIE:

Kukurydzę kupujemy lub zrywamy prosto z ogródka,trzeba zwrócić uwagę aby miała soczyste nasiona takie jasno żółte .Obrać z osłonki która ją otacza i zerwać wszystkie włoski, następnie w garnku zagotować wodę z cukrem (1 łyżka cukru na 2 litry wody) ,zmniejszyć płomień i włożyć kukurydzę .Gotować pod przykryciem 10-20 min.Nie dłużej bo wtedy robi się twarda i trzeba długo ją gotować.Wyjąć szczypcami z garnka,podajemy gorącą posmarowaną masłem i posypaną solą.
.
MARIOLA



6 komentarzy

  1. Bardzo dawno nie jadłem takiej kukurydzy z wody :) Z dzieciństwa pamiętam takie kolby, właśnie prosto z pola :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pastewna kukurydza jest trochę inna w smaku niż ta sklepowa, ale młoda idealnie nadaje się do gotowania.

    OdpowiedzUsuń
  3. kukurydza najlepsza rzecz na świecie. ;))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja i moja 3-letnia córka uwielbiamy taką kukurydzę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nasz kukurydza jest najlepsza na świecie!!!

    OdpowiedzUsuń