Rewelacyjna sałatka z ogórków, słodko - winna, idealna do obiadu, hamburgerów, zapiekanek itp. Polecam.
SKŁADNIKI :
- 4 kg ogórków
- 2 łyżki soli
- 4 duże cebule
- 2 i 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanka octu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 6 ząbków czosnku
- kwiatostany kopru
- ziele angielskie, pieprz w ziarnkach
- liść laurowy, gorczyca
PRZYGOTOWANIE :
- Ogórki myjemy i tniemy w plastry, posypujemy całą sola, mieszamy i odkładamy na 1-2 godziny. Następnie dodajemy pokrojona w talarki cebulę, czosnek, cukier, kurkumę i ocet, mieszamy i odkładamy na 1 godzinę.
- Do słoików 0,5 L, nakładamy przyprawy. Kiedy sałatka puści soki należy ją nałożyć do słoików i zalać wytworzoną zalewa. Zakręcamy.
- Pasteryzujemy słoiki w wodzie około 6 minut, licząc czas od zagotowania się wody.
- Wyjmujemy je ostrożnie i odkładamy, sałatka jest pyszna, słodko- winna.
Prześlij komentarz