Pyszne pikle w zalewie curry, idealne do dań obiadowych, grilowych itp, polecam przepis.
SKŁADNIKI :
- 3-4 duże cukinie
- 750 ml wody
- 500 ml octu
- 1 i 1/2 szklanka cukru
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka soli
- Z cukini dużej, poprzerastanej wyjmujemy gniazda nasienne. Resztę kroimy w słupki.
- Przygotowujemy zalewę, zagotowujemy ją i wkładamy do niej cukinię. Pozostawiamy na około 2 godziny i co jakiś czas mieszamy.
- Do średniej wielkości słoików nakładamy pikle, na koniec zalewamy pozostałą zalewą.
- Pasteryzujemy je w wodzie, 5 minut licząc czas od zagotowania się wody.
- Wyjmujemy z wody i po ostygnięciu przenosimy do piwnicy.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz