Ogórki po kaszubsku z dodatkiem papryki i cebuli, są aromaryczne i smaczne. Zalewa jest lekko ostrawo - słodka. Jeżeli lubimy zalewy bardziej wyraziste- ostrzejsze octu należy dolać więcej.
SKŁADNIKI :
- 4 kg ogórków
- 3 czerwone papryki
- 1 marchew
- 2 cebule
- kilka ząbków czosnku
- na każy słoik ; liść laurowy, koper, ziele angielskie, pieprz i gorczyca
ZALEWA :
- 2 litry wody
- 500 ml octu 10 %
- 1 i 1/2 szklanka cukru ( szklanka ma pojemność 250 ml )
- 1 duża łyżka z czubkiem, soli
PRZYGOTOWANIE :
- Ogórki myjemy, paprykę, cebulę kroimy w plasterki a marchew w talarki.
- Do słoików nakładamy koper z kwiatostanem, 1 liść laurowy,1 ziele angielskie, 4-5 ziarnek pieprzu i około 1/2 łyżeczki gorczycy. Następnie nakładamy ogórki, paprykę, cebulę i plasterek marchewki.
- Składniki na zalewę przekładamy do garnka i ogrzewamy aż cukier i sól się rozpuszczą.
- Słoiki zalewamy zalewą i zakręcamy. Pasteryzujemy około 5 minut licząc czas od zagotowania się wody.
- Wyjmujemy je ostrożnie z garnka i pozostawiamy aby ostygły następnie odkładamy do piwnicy.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz