Pomidory suszone są niezastąpione w kuchni. Bardzo aromatyczne, smaczne idealne do kanapek, past, wypieków i do dodatków jak makaron, sałatki itp. Przygotowane w domu z dodatkiem ziół są pyszne. Przygotowuję zawsze dużą porcję słoików co wystarcza na cały rok a nawet i dłużej, polecam przepis.
SKŁADNIK :
- pomidory mięsiste- dowolna ilość
- zioła-bazylia, tymianek,oregano
- do smaku- czosnek, kapary, papryczka chili
- ocet jabłkowy do skropienia
- olej do zalania
PRZYGOTOWANIE :
- Blaszkę piekarnika wyłożyłam papierem i użyję takich blaszek trzech to znaczy dwie blaszki jedna kratka. Tak więc będą trzy poziomy suszenia pomidorów do suszenia użyję pomidorów z działki są to pomidory Lima.
- Na początek z pomidorów musimy usunąć gniazdo nasienne, wycinam również końcówkę z pomidora, nacinam w trzech miejscach i sprawdzam czy nie ma gniazd nasiennych oraz płynów, od razu układamy je na blaszce.
- Przygotowałam 3 blaszki już wydrążonych pomidorów, teraz należy je po wierzchu posolić i tutaj mam świeże zioła tymianek, bazylia, oregano, bazylii mam więcej zieloną i czerwoną tak więc oskubie je z gałązek i posypie nimi pomidory. Można również troszkę pociąć tymianek.
- Teraz opcjonalnie posypujemy tymi ziołami. Ja je pomieszam jeżeli macie państwo suszone zioła posypujemy je po ususzeniu pomidorów ale świeże można już teraz.
- Można również świeży czosnek dodać do suszonych pomidorów po ususzeniu, ale można również już suszyć z tym czosnkiem. Tak więc ja sobie po kawałeczku nakładam do każdego pomidora można co drugi pomidor.
- Suszymy w piekarniku lekko uchylony, temperature ustawiam 80/ 90 stopni, pozostawiam je 5-6 godzin i ustawiam funkcję termoobieg.
- Pomidory suszyły się kilka godzin 5-6 na funkcji termoobieg. Tak więc one już tu są dobre do wyciągnięcia, funkcja góra dół niestety bardzo długo suszy pomidory, nie polecam tej funkcji. Pomidory są miękkie elastyczne plastyczne i takie mają być. Po wierzchu jeszcze je sole i teraz skrapiam 4 łyżkami octu jabłkowego. Jak są skropione tym octem jabłkowym, dopiero nabierają takiego pięknego zapachu suszonych pomidorów.
- Do umytych słoiczków nakładamy pomidory i tutaj nakładamy ich do 3/4 wysokości nie więcej ponieważ wlejemy jeszcze olej. Tak więc one muszą mieć miejsce żeby później napuchnąć bo napiją się tego oleju i troszkę zmiękną. Będą troszkę grubsze i tak można je same zalać oliwą.
- Jednak ja dodaję do słoiczków kapary żeby nadały takiej mocniejszej słoności one są wtedy smaczniejsze. No ale nie musowo tego robić.
- Na wierzch słoika dodajemy po świeżej bazylii może to być listek lub dwa dla piękniejszego smaku i aromatu.
- Słoiki po sam brzeg zalewamy olejem, do suszonych pomidorów użyję oleju rzepakowego jednak można użyć oliwy z oliwek.
- Suszone pomidory używam zimą do kanapek do różnego rodzaju twarożków do pieczenia chleba zastosowań to pomidorów bardzo dużo. One są bardzo smaczne.
- Słoiki dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy w wodzie 15 minut licząc czas od zagotowania się wody, one muszą złapać niektórzy zalewają słoiki gorącą oliwą ale to jest niebezpieczne bo słoiki potrafią pęknąć i to oliwa rozlewa się na całą kuchnię, tak więc nie polecam .Wlewam zimny olej zagotowuję przecież on i tak się zagotuje w tym słoiku będzie gorący tak więc zakręcamy i pasteryzujemy w garnku w wodzie, około 10 minut licząc czas od zagotowania się wody.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypsji kanałau ;
Prześlij komentarz