PIECZONE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

14 lis 2023
data:post.title
    Pieczone pierogi z kapustą i grzybami są smaczne oraz łatwe w przygotowaniu. Idealne do barszczu czerwonego i nie tylko, polecam przepis. 



 CIASTO : 
  • 50 g świeżych drożdży
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 100 g miękkiego masła
  • 500 g mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka soli 

      FARSZ : 
  • 1 kg kiszonej kapusty 
  • 1 duża cebula
  • 5-6 łyżek oleju 
  • około 500 g podgrzybków mrożonych 
  • sól, pieprz do smaku 
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Z podanych składników wyrabiamy ciasto i odkładamy je aby wyrosło. 
  2. Kapustę gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy. Grzyby po rozmrożeniu drobno kroimy łącznie z cebulą i podsmażamy na złoto.
  3. Kapustę należy wycisnąć z nadmiaru płynów, dodajemy do niej grzyby, doprawiamy całość do smaku i mieszamy.
  4. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka, nadziewamy farszem i zlepiamy pierogi. 
  5. Układamy je na blaszce i smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy je 30 minut w temperaturze 180 *C. aż będą złote. 
  6. Smacznego. 

  Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;



 

Prześlij komentarz