Pieczone pierogi z kapustą i grzybami są smaczne oraz łatwe w przygotowaniu. Idealne do barszczu czerwonego i nie tylko, polecam przepis.
CIASTO :
- 50 g świeżych drożdży
- 200 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 100 g miękkiego masła
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
FARSZ :
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 duża cebula
- 5-6 łyżek oleju
- około 500 g podgrzybków mrożonych
- sól, pieprz do smaku
- Z podanych składników wyrabiamy ciasto i odkładamy je aby wyrosło.
- Kapustę gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy. Grzyby po rozmrożeniu drobno kroimy łącznie z cebulą i podsmażamy na złoto.
- Kapustę należy wycisnąć z nadmiaru płynów, dodajemy do niej grzyby, doprawiamy całość do smaku i mieszamy.
- Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka, nadziewamy farszem i zlepiamy pierogi.
- Układamy je na blaszce i smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy je 30 minut w temperaturze 180 *C. aż będą złote.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz