CIASTO FALE DUNAJU + FILMIK

14 lis 2023
data:post.title
Bardzo smaczne ciasto jasne i ciemne w dodatku z wiśniami i masą budyniową. Całość polana polewą czekoladową. 


       SKŁADNIKI : 
  • 6 jajek ,rozmiar "M"
  • 1 szklanka cukru ( szklanka ma pojemność 250 ml ) 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 200 ml mleka 3/2 %
  • 200 ml oleju rzepakowego 
  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki ciemnego kakao 
  • 450 g mrożonych wiśni 
     MASA : 
  • 3 szklanki mleka 3/2 %
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 4 łyżki cukru 
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 200 g masła + 4 łyżki cukru pudru
  • olejek waniliowy 
     POLEWA : 
  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru 
  • 3 łyżki ciemnego kakao 
  • 4 łyżki mleka 3/2 %
                                                                 PRZYGOTOWANIE :   
  1. Białka ubijamy na sztywno, wsypujemy cukier, chwilę ubijamy następnie dodajemy żółtka i wlewamy olej. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. 
  2. Większą część ciasta jasnego wylewamy na blaszkę (21/32 cm) wyłożoną papierem a do mniejszej części ciasta wsypujemy kakao i mieszamy. Na jasne ciasto wylewamy ciemne i delikatnie je rozprowadzamy. 
  3. Na wierzch ciasta układamy odcedzone wiśnie bez soku, w małych odstępach. 
  4.  Ciasto pieczemy 40 minut w temperaturze 180 *C. funkcja termoobieg. 
  5. Masa - z mleka, budyniów i mąki gotujemy gęsty budyń. Jak ostygnie mieszamy zimne budynie mikserem z masłem. 
  6. Na upieczone zimne ciasto rozkładamy masę, równo ją wyrównując i wylewamy polewę wcześniej rozpuszczoną i wymieszaną. Po schłodzeniu ciasto jest gotowe do podania. Smacznego. 
                                        Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;



 

Prześlij komentarz