Bardzo smaczne ciasto jasne i ciemne w dodatku z wiśniami i masą budyniową. Całość polana polewą czekoladową.
SKŁADNIKI :
- 6 jajek ,rozmiar "M"
- 1 szklanka cukru ( szklanka ma pojemność 250 ml )
- 1 cukier waniliowy
- 200 ml mleka 3/2 %
- 200 ml oleju rzepakowego
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 450 g mrożonych wiśni
MASA :
- 3 szklanki mleka 3/2 %
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 200 g masła + 4 łyżki cukru pudru
- olejek waniliowy
- 100 g masła
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 4 łyżki mleka 3/2 %
PRZYGOTOWANIE :
- Białka ubijamy na sztywno, wsypujemy cukier, chwilę ubijamy następnie dodajemy żółtka i wlewamy olej. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
- Większą część ciasta jasnego wylewamy na blaszkę (21/32 cm) wyłożoną papierem a do mniejszej części ciasta wsypujemy kakao i mieszamy. Na jasne ciasto wylewamy ciemne i delikatnie je rozprowadzamy.
- Na wierzch ciasta układamy odcedzone wiśnie bez soku, w małych odstępach.
- Ciasto pieczemy 40 minut w temperaturze 180 *C. funkcja termoobieg.
- Masa - z mleka, budyniów i mąki gotujemy gęsty budyń. Jak ostygnie mieszamy zimne budynie mikserem z masłem.
- Na upieczone zimne ciasto rozkładamy masę, równo ją wyrównując i wylewamy polewę wcześniej rozpuszczoną i wymieszaną. Po schłodzeniu ciasto jest gotowe do podania. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz