Piernik choinka to wspaniałe, efektowne ciasto. Idealne na święta.
SKŁADNIKI :
- 2 jajka
- 2 i 1/2 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanka oleju
- 3/4 szklanki mleka
- 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżka przyprawy do piernika
POLEWA :
- 150 g czekolady mlecznej i deserowej
- 4 - 5 łyżek mleka
PRZYGOTOWANIE :
- Całe jajka ucieramy z cukrem, następnie wlewamy olej i mleko, miksujemy.
- Po chwili dodajemy dżem, kakao, przyprawę do piernika i mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodką, mieszamy.
- Ciasto wylewamy do formy o kształcie choinki i pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 180 % C.
- Po upieczeniu i ostudzeniu przecinamy ciasto wzdłuż na dwie równe połówki, smarujemy powidłami i polewamy ciasto po wierzchu czekoladą. Dekorujemy dowolnie. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz