MAKOWIEC JAPOŃSKI + FILMIK

16 lis 2023
data:post.title
Makowiec japoński to pyszne, delikatne i zarazem puchowe ciasto. Dodatek jabłek sprawia że jest wilgotne. Polecam przepis na to ciasto. 


SKŁADNIKI : 
  • 400 g mielonego maku 
  • 2 szklanki mleka 3/2 % szklanka ma pojemność 250 ml 
  • 200 g masła 
  • 1 szklanka cukru 
  • 8 jajek, rozmiar "M"
  • 9 łyżek kaszy manny 
  • olejek migdałowy 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 4 winne jabłka 
  • 150 g mlecznej czekolady + 5 łyżek mleka
  • orzechy do posypania
PRZYGOTOWANIE :  
  1. Mak zalewamy mlekiem, zagotowujemy aby mak się sparzył, ciągle go mieszając, uważamy aby się nie przypalił. Odkładamy do ostygnięcia. 
  2. Miękkie masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy żółtka i dalej ubijamy, 
  3. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, odkładamy na bok. 
  4. Do utartego masła dodajemy zimny mak i ucieramy, następnie wsypujemy mannę, mieszamy i dodajemy starte jabłka na tarce jarzynowej. 
  5. Dodajemy olejek i ubite białka, mieszamy i ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem o rozmiarze 25/30 cm. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 % *. 
  6. Ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. 
  7. Czekolady łamiemy i przekładamy do szklanej miseczki, wlewamy mleko i podgrzewamy 1 minutę w mikrofalówce. Mieszamy i lekko studzimy następnie wylewamy na ciasto i równo rozsmarowujemy. Wierzch posypujemy mielonymi migdałami. Smacznego. 
                 ZAPRASZAM DO OBEJRZENIA FILMIKU I SUBSKRYPCJI KANAŁU ; 



 

Prześlij komentarz