CIASTO TORTOWE + FILMIK

18 lut 2024
data:post.title
Bardzo smaczne ciasto tortowe z bitą śmietaną, mascarpone i dżemem. Jest efektowne i wysokie. 



      BISZKOPT : 
  • 6 jajek rozmiar "M"
  • 3/4 szklanki cukru (szklanka ma pojemność 250 ml )
  • 1/2 szklanka oleju 
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki z czubkiem mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
      ŚMIETANA : 
  • 800 ml śmietany 30 %
  • 4 łyżki cukru 
  • 3 cukry waniliowe 
  • 500 g mascarpone 
  • 2 śmietan fix 9 g ( zagęstniki do śmietany )
      DODATKOWO : 
  • 1 słoik dżemu z wiśni (410 g )
  • 1 czekolada mleczna 
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dodajemy żółtka, cukier i chwilę ucieramy aż masa będzie puszysta. Wlewamy olej, mieszamy i przesiane mąki z proszkiem, ciasto wylewamy na blaszkę o rozmiarze 22/35 cm. Pieczemy 35 minut, temperatura 180 % *. 
  2. Biszkopt po upieczeniu i ostudzeniu przecinamy na dwie równe połówki. 
  3. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, wsypujemy cukry i dalej ubijamy. Następnie  dodajemy mascarpone i po chwili ubijania dodajemy zagęstniki do śmietany, wszystko chwilkę miksujemy. 
  4. Pierwszy blat ciasta smarujemy dżemem, na to część śmietany, ponownie ciasto, dżem i reszta śmietany. Ciasto posypujemy tartą czekoladą i chłodzimy w lodówce kilka godzin. 
  5. Smacznego. 
                                   Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 




 

Prześlij komentarz