Bardzo smaczne ciasto tortowe z bitą śmietaną, mascarpone i dżemem. Jest efektowne i wysokie.
BISZKOPT :
- 6 jajek rozmiar "M"
- 3/4 szklanki cukru (szklanka ma pojemność 250 ml )
- 1/2 szklanka oleju
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki z czubkiem mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
ŚMIETANA :
- 800 ml śmietany 30 %
- 4 łyżki cukru
- 3 cukry waniliowe
- 500 g mascarpone
- 2 śmietan fix 9 g ( zagęstniki do śmietany )
- 1 słoik dżemu z wiśni (410 g )
- 1 czekolada mleczna
PRZYGOTOWANIE :
- Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dodajemy żółtka, cukier i chwilę ucieramy aż masa będzie puszysta. Wlewamy olej, mieszamy i przesiane mąki z proszkiem, ciasto wylewamy na blaszkę o rozmiarze 22/35 cm. Pieczemy 35 minut, temperatura 180 % *.
- Biszkopt po upieczeniu i ostudzeniu przecinamy na dwie równe połówki.
- Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, wsypujemy cukry i dalej ubijamy. Następnie dodajemy mascarpone i po chwili ubijania dodajemy zagęstniki do śmietany, wszystko chwilkę miksujemy.
- Pierwszy blat ciasta smarujemy dżemem, na to część śmietany, ponownie ciasto, dżem i reszta śmietany. Ciasto posypujemy tartą czekoladą i chłodzimy w lodówce kilka godzin.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz