Gulasz dobrze ugotowany to podstawa dobrego dania, a mój taki jest, polecam przepis.
SKŁADNIKI :
- 1 kg lub trochę więcej, wieprzowej łopatki
- 1 płaska łyżka słodkiej papryki
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 liście laurowe
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- 10 ziarnek pieprzu
- 1 łyżka jarzynki
- 1 duża cebula
- mielony pieprz, sól do smaku
- magii według uznania
- 1 i 1/2 litra wody
PRZYGOTOWANIE :
- Mięso myjemy, kroimy w kostkę obsypujemy słodką papryką i mąką.
- Na patelni wytapiamy ze słoniny skwarki i na tym smalcu podsmażamy mięso na mocno złoto i nawet lekko je przypalamy.
- Następnie dodajemy liść, ziele i pierz w ziarnkach i podlewamy woda, nakrywamy i dusimy na małym ogniu 30-40 minut.
- Po tym czasie dodajemy cebulę i ewentualnie podlewamy wodą. Chwilkę dusimy aż cebula zmięknie.
- Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i magii według uznania. Zaklepujemy mąką wymieszaną z wodą o ile będzie taka konieczność.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz