Smażone pierogi z nadzieniem mięsnym są wyjątkowo smaczne. Polecam je podać do barszczyku czerwonego.
CIASTO :
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 200 ml mleka
- około 80 ml wody
- 15 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka octu
- 2 łyżki oleju
FARSZ :
- mięso gotowane rosołowe ( udka, łopatka wieprzowa )
- marchew gotowana z rosołu
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz, majeranek i magii do smaku
PRZYGOTOWANIE :
- Z podanych składników wyrabiamy ciasto drożdżowe, odkładamy je aby wyrosło.
- Mięso należy zmielić z marchewką i czosnkiem, oraz doprawić je do smaku.
- Wyrośnięte ciasto lekko zagniatamy na posypanej mąką macie, następnie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółka, nadziewamy je mięsem i zlepiamy pierogi.
- Po około10 minutach, kiedy lekko podrosną smażymy je na rozgrzanym oleju na złoto z jednej i drugiej strony, podajemy ciepłe z barszczykiem, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz