SMAŻONE PIEROGI Z MIĘSEM + FILMIK

18 lut 2024
data:post.title
Smażone pierogi z nadzieniem mięsnym są wyjątkowo smaczne. Polecam je podać do barszczyku czerwonego. 


        CIASTO : 
  • 500 g mąki pszennej tortowej 
  • 200 ml mleka
  • około 80 ml wody 
  • 15 g świeżych drożdży 
  • 1 jajko
  • 1  łyżeczka cukru 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżka octu 
  • 2 łyżki oleju 
        FARSZ : 
  • mięso gotowane rosołowe ( udka, łopatka wieprzowa ) 
  • marchew gotowana z rosołu
  • 4 ząbki czosnku 
  • sól, pieprz, majeranek i magii do smaku 
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Z podanych składników wyrabiamy ciasto drożdżowe, odkładamy je aby wyrosło. 
  2. Mięso należy zmielić z marchewką i czosnkiem, oraz doprawić je do smaku. 
  3. Wyrośnięte ciasto lekko zagniatamy na posypanej mąką macie, następnie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółka, nadziewamy je mięsem i zlepiamy pierogi. 
  4. Po około10 minutach, kiedy lekko podrosną smażymy je na rozgrzanym oleju na złoto z jednej i drugiej strony, podajemy ciepłe z barszczykiem, smacznego. 
  Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 



 

Prześlij komentarz