Pyszne i półkruchym cieście z delikatną jogurtową pianką.
CIASTO :
- 5 jajek "M"
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 200 g miękkiego masła
- 3 szklanki z czubkiem mąki pszennej - tortowej (szklanka ma pojemność 250 ml )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA :
- 5 białek
- 1/2 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 800 g jogurtu greckiego, gęstego
- 2 budynie waniliowe z cukrem
PRZYGOTOWANIE :
- Z podanych składników zagniatamy półkruche ciasto. Dzielimy je większą i mniejszą część ciasta.
- Blaszkę o rozmiarze 25 na 35 cm liczyłam z bokami wyłożyłam papierem do pieczenia i tutaj rozkładam większą część ciasta trochę zostawiamy na wierzch, rozkładam na dnie.
- Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, następnie wsypujemy cukry i dalej ubijamy. Po chwili dodajemy jogurty, miksujemy i masa gotowa.
- Na spód ciasta rozsmarowujemy dżem, na to masa z jogurtów i reszta pokruszonego ciasta.
- Pieczemy 45 minut, temperatura 180 % C.
- Studzimy w lekko uchylonych drzwiczkach, posypujemy cukrem pudrem i gotowe. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz