SERNIK BEZ SERA - NA JOGURTACH GRECKICH

5 lut 2024
data:post.title
   Pyszne i półkruchym cieście z delikatną jogurtową pianką. 


      CIASTO : 
  • 5 jajek "M" 
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • 200 g miękkiego masła 
  • 3 szklanki z czubkiem mąki pszennej - tortowej (szklanka ma pojemność 250 ml )
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
     MASA : 
  • 5 białek
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 800 g jogurtu greckiego, gęstego 
  • 2 budynie waniliowe z cukrem 
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Z podanych składników zagniatamy półkruche ciasto. Dzielimy je większą i mniejszą część ciasta.
  2. Blaszkę o rozmiarze 25 na 35 cm liczyłam z bokami wyłożyłam papierem do pieczenia i tutaj rozkładam większą część ciasta trochę zostawiamy na wierzch, rozkładam na dnie. 
  3. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, następnie wsypujemy cukry i dalej ubijamy. Po chwili dodajemy jogurty, miksujemy i masa gotowa.
  4. Na spód ciasta rozsmarowujemy dżem, na to masa z jogurtów i reszta pokruszonego ciasta. 
  5. Pieczemy 45 minut, temperatura 180 % C. 
  6. Studzimy w lekko uchylonych drzwiczkach, posypujemy cukrem pudrem i gotowe. Smacznego. 
                                  Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 


 

Prześlij komentarz