Musaka to warstwowa zapiekanka, z mięsa mielonego, ziemniaków i bakłażana. Zapieczona z sosem beszamelowym jest bardzo smaczna i bardzo syta. Polecam przepis.
SKŁADNIKI :
- 3 bakłażany
- 6 sporych ziemniaków
- 2 cebule
- 800 g mięsa wołowego, mielonego
- 1 liść laurowy
- 1 słoik passaty 700 g z czosnkiem
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- dodatkowo - bułka tarta do posypania i parmezan
- 50 g masła
- 2 szklanki mleka 3/2 %
- 4 łyżki mąki pszennej tortowej
- sól, pieprz tylko do smaku
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- Warzywa kroimy w plastry, bakłażana solimy i odkładamy na chwilę następnie wszystko podsmażamy z jednej i drugiej strony na złoto.
- Cebulę pokrojona w kostkę podsmażamy na odrobinie oleju, dodajemy mięso, liść laurowy i sos pomidorowy. Mieszamy i podsmażamy całość na małym ogniu co chwilę mieszając. Dodajemy przyprawy.
- Jak sos zgęstnieje, doprawiamy go jeszcze do smaku i odkładamy.
- Masło dodajemy do garnka, jak się rozpuści wlewamy mleko i dodajemy mąkę z przyprawami i czosnkiem. Mieszamy i zagotowujemy, jak sos zgęstnieje zakręcamy gaz .
- Do sosu mięsnego dodajemy jajko, 3 łyżki sosu beszamelowego i mieszamy.
- Na naczynie żaroodporne 23/30 cm rozkładamy podsmażone ziemniaki. Na to część sosu mięsnego, następnie bakłażan, sos mięsny i na wierzch beszamel.
- Musakę posypujemy bułką tartą i parmezanem. Zapiekamy 40 minut w temperaturze 185 %.
- Musakę podajemy ciepłą, smacznego.
Prześlij komentarz