MUSSAKA + FILMIK

4 sie 2024
data:post.title
Musaka to warstwowa zapiekanka, z mięsa mielonego, ziemniaków i bakłażana. Zapieczona z sosem beszamelowym jest bardzo smaczna i bardzo syta. Polecam przepis. 


          SKŁADNIKI : 
  • 3 bakłażany 
  • 6 sporych ziemniaków 
  • 2 cebule 
  • 800 g mięsa wołowego, mielonego 
  • 1 liść laurowy 
  • 1 słoik passaty 700 g z czosnkiem
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczka pieprzu 
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 jajko
  • dodatkowo - bułka tarta do posypania i parmezan
      SOS BESZAMELOWY :
  • 50 g masła 
  • 2 szklanki mleka 3/2 %
  • 4 łyżki mąki pszennej tortowej 
  • sól, pieprz tylko do smaku
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 
     PRZYGOTOWANIE : 
  1. Warzywa kroimy w plastry, bakłażana solimy i odkładamy na chwilę następnie wszystko podsmażamy z jednej i drugiej strony na złoto. 
  2. Cebulę pokrojona w kostkę podsmażamy na odrobinie oleju, dodajemy mięso, liść laurowy i sos pomidorowy. Mieszamy i podsmażamy całość na małym ogniu co chwilę mieszając. Dodajemy przyprawy. 
  3. Jak sos zgęstnieje, doprawiamy go jeszcze do smaku i odkładamy. 
  4. Masło dodajemy do garnka, jak się rozpuści wlewamy mleko i dodajemy mąkę z przyprawami i czosnkiem.  Mieszamy i zagotowujemy, jak sos zgęstnieje zakręcamy gaz .
  5. Do sosu mięsnego dodajemy jajko, 3 łyżki sosu beszamelowego i mieszamy. 
  6. Na naczynie żaroodporne 23/30 cm rozkładamy podsmażone ziemniaki. Na to część sosu mięsnego, następnie bakłażan, sos mięsny i na wierzch beszamel. 
  7. Musakę posypujemy bułką tartą i parmezanem. Zapiekamy 40 minut w temperaturze 185 %. 
  8. Musakę podajemy ciepłą, smacznego. 
                                    Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 


 

Prześlij komentarz