Jabłecznik z połówkami jabłek i budyniem jest smaczny i efektowny. Polecam przepis.
SKŁADNIKI :
- 1 kg mniejszych jabłek
- 200 g masła
- 4 duże łyżki cukru pudru
- 3 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 szklani mąki pszennej tortowej (szklanka ma pojemność 250 ml )
- 1 duża łyżka z czubkiem, gęstej kwaśnej śmietany 18 %
BUDYŃ :
- 2 szklanki mleka 3/2 %
- 1 i 1/2 porcji budyniu z cukrem (budyń ma 60 g )
- Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy żółtka i chwilę ucieramy. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy lub wyrabiamy robotem ciasto. Następnie należy je podzielić na pół i rozwałkować, najlepiej na papierze do pieczenia na wielkość naszej blaszki. U mnie ma rozmiar 23/30 cm.
- Jabłka należy obrać, przeciąć na pół i wydrążyć gniazda nasienne.
- Na do układamy pierwsze ciasto, na to wylewamy wcześniej ugotowany budyń, następnie układamy połówki jabłek i ponownie ciasto.
- Lekko je nakłuwamy widelcem.
- Ciasto pieczemy około 35-40 minut, temperatura 180-185 %*. Po upieczeniu studzimy je zimne posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz