JABŁECZNIK Z BUDYNIEM I POŁÓWKAMI JABŁEK + FILMIK

18 sie 2024
data:post.title
Jabłecznik z połówkami jabłek i budyniem jest smaczny i efektowny. Polecam przepis. 


        SKŁADNIKI :
  • 1 kg mniejszych jabłek 
  • 200 g masła 
  • 4 duże łyżki cukru pudru 
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3 szklani mąki pszennej tortowej (szklanka ma pojemność 250 ml )
  • 1 duża łyżka z czubkiem, gęstej kwaśnej śmietany 18 % 
       BUDYŃ : 
  • 2 szklanki mleka 3/2 %
  • 1 i 1/2 porcji budyniu z cukrem (budyń ma 60 g )
    PRZYGOTOWANIE : 
  1. Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy żółtka i chwilę ucieramy. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy lub wyrabiamy robotem ciasto. Następnie należy je podzielić na pół i rozwałkować, najlepiej na papierze do pieczenia na wielkość naszej blaszki. U mnie ma rozmiar 23/30 cm. 
  2. Jabłka należy obrać, przeciąć na pół i wydrążyć gniazda nasienne. 
  3. Na do układamy pierwsze ciasto, na to wylewamy wcześniej ugotowany budyń, następnie układamy połówki jabłek i ponownie ciasto. 
  4. Lekko je nakłuwamy widelcem. 
  5. Ciasto pieczemy około 35-40 minut, temperatura 180-185 %*. Po upieczeniu studzimy je zimne posypujemy cukrem pudrem. Smacznego. 

                                   Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 



 

Prześlij komentarz