SERNIK MIGDAŁOWY NA CIEMNYM SPODZIE

22 lip 2012
data:post.title
Przepis wprawdzie stary jak świat ale często do niego wracam, gdyż uwielbiam serniki a do na ciemnym cieście.
Taki sernik szybko znika, a najlepiej smakuje na drugi i trzeci dzień, kiedy to ciasto jest miękkie a ser wilgotny.


                                                           CIASTO: na blaszkę 30/25
  • 1 kostka margaryny 
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na ciasto (bez białek ) wsypać do miski i dokładnie zagnieść. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, ciasto podzielić na dwie części, jedną rozłożyć na blachę a drugą zamrozić (aby można było je zetrzeć na tarce).
                                                                           SER:
  • 1 kg dobrego sera w wiaderku 
  • 1 szklanka cukru
  • 2 żółtka
  • 6 białek
  • 2 budynie waniliowe bez cukru po  40 g 
  • 1/4 szklanki oleju
  • olejek migdałowy
                                                               PRZYGOTOWANIE :
Żółtka  utrzeć z cukrem na puch, dodać olej i ucierając dodawać ser, wymieszać. Następnie wsypać budynie, wlać olejek zapachowy i ubitą na sztywno pianę.
Ser lekko wymieszać  i wyłożyć  na spód ciasta, na wierzch  rozsypać drugą część ciasta (startą na tarce, ja mieliłam je w maszynce do mięsa) i ładnie wyrównać.
Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika do 170-180 * C, piec 1 godzinę. Czasami po pół godzinie zmniejszam temperaturę gdy ciasto zaczyna się przypiekać.
Po upieczeniu zostawić ciasto w piekarniku, studzimy przy uchylonych drzwiczkach, unikniemy wtedy zbytniego opadnięcia sernika. 




MARIOLA
MARIOLA














13 komentarzy