Taki sernik szybko znika, a najlepiej smakuje na drugi i trzeci dzień, kiedy to ciasto jest miękkie a ser wilgotny.
CIASTO: na blaszkę 30/25
- 1 kostka margaryny
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 4 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
SER:
- 1 kg dobrego sera w wiaderku
- 1 szklanka cukru
- 2 żółtka
- 6 białek
- 2 budynie waniliowe bez cukru po 40 g
- 1/4 szklanki oleju
- olejek migdałowy
Ser lekko wymieszać i wyłożyć na spód ciasta, na wierzch rozsypać drugą część ciasta (startą na tarce, ja mieliłam je w maszynce do mięsa) i ładnie wyrównać.
Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika do 170-180 * C, piec 1 godzinę. Czasami po pół godzinie zmniejszam temperaturę gdy ciasto zaczyna się przypiekać.
Po upieczeniu zostawić ciasto w piekarniku, studzimy przy uchylonych drzwiczkach, unikniemy wtedy zbytniego opadnięcia sernika.
MARIOLA |
MARIOLA |
serniki uwielbiam ponad wszystkie inne słodkości! pyszny.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie..mniam..
OdpowiedzUsuńSernik... i to jeszcze migdałowy <3
OdpowiedzUsuńHmm, hmm, hmm, ale pyszności! Piękny, przepis zapisany do zrobienia;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam sernik z kakaowym ciastem
OdpowiedzUsuńMój Połówek byłby zachwycony. Uwielbia takie serniki;)
OdpowiedzUsuńWyglada superowo :)
OdpowiedzUsuńPyszny serniczek, też używam twarożka Pilos z lidla, jest baaaardzo puszysty:
OdpowiedzUsuńTeż piekę taki serniczek jest pyszny ,pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńmój właśnie w piekarniku :)
OdpowiedzUsuńPyszny sernik polecam wszystkim smakuje
OdpowiedzUsuńPrzepyszny sernik i łatwy w upieczeniu polecam
OdpowiedzUsuńDziękuje i smacznego :)
Usuń