SKŁADNIKI :
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 1 jajko
- dżem jagodowy
- papier do pieczenia
PRZYGOTOWANIE :
Gotowe ciasto francuskie rozwinąć,pokroić w paski około 5 cm i długości 10 cm.Wychodzi ich około 12-14 sztuk.Paski ciasta smarujemy po wierzchu rozmąconym jajkiem.
Piekarnik rozgrzać do 200 *C,wstawić blachę z ciastkami na około 10 min.
Gdy osiągną złoty kolor i pięknie wyrosną wyciągnąć z piekarnika,ostudzone przekroić i smarować wcześniej przygotowanym dżemem z jagód,osobiście nie używam kupnego,polecam domowy.
Pyszne,smaczne ciasteczka z jagodami dla tych co kochają ciasto francuskie gotowe.Smacznego.
Też bym kiedyś chciał zrobić ciasto francuskie, ale na razie na chceniu się kończy, bo strasznie dużo przy tym roboty ;)
OdpowiedzUsuńAle pyszności, uwielbiam produkty linessa z lidla np. paróweczki mają mniej kalorii niż zwykłe.
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasto francuskie.. też chciałabym zrobić kiedyś sama, ale gotowiec jest smaczny i pozwala zaoszczędzić sporo czasu ;)
OdpowiedzUsuńZjadłabym jednego, a cisto z lidla próbowałam, bardzo dobre:)
OdpowiedzUsuńPrzyznam się, że nie jadłam jeszcze ciasta francuskiego z jagodami. Czas wypróbować :)
OdpowiedzUsuńSzybko i słodko- warto mieć taki pomysł w zanadrzu na wypadek niespodziewanych gości
OdpowiedzUsuńja zapiekam od razu z powidłami, fajny klasyk!
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie