Jest jednym z ciast które bardzo szybko znika z talerzy,a domownicy wręcz je uwielbiają.
SKŁADNIKI:
- 1-2 opakowania długich biszkoptów
- 1 kg bananów(obranych i pokrojonych w plastry)
- 2 kubki śmietany 30%
- 2 śmietan-fix
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki cukru
- 1 mleko w puszce słodzone
- sok z cytryny
- 1 szklanka ciepłego mleka do namaczania biszkoptów
- Bardzo zimną śmietanę wlać do wysokiego naczynia,ubijamy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno,na koniec śmietanfiksy i jeszcze chwilę ubijamy.
- Przechowujemy w lodówce do momentu aż będziemy układali warstwy ciasta.
- Mleko w puszce słodzone gotujemy około 2 godz(do uzyskania karmelu)następnie studzimy zamknięte puszki w zimnej wodzie(można je przygotować dużo wcześniej ).
- Plastry bananów skrapiamy sokiem z cytryny,lekko mieszamy (owoce nie ściemnieją).
- Mleko przelewamy do talerza,lekko maczamy w nim biszkopty.
- W tortownicy( wyłożonej folią spożywczą),szklanej misce lub formie do pieczenia układamy pierwszą warstwę biszkoptów,na to kładziemy warstwę bananów,polewamy częścią karmelu i częścią bitej śmietany.
- Czynność powtarzamy aż do wyczerpania składników(wychodzą trzy warstwy w tortownicy a na blaszce dwie).Wierzch ciasta ozdabiamy pozostałym karmelem.
- Ciasto a przechowujemy w lodówce minimum 12 godzin.Najlepiej jest je przygotowywać wieczorem i zostawić na noc,biszkopty muszą mieć czas aby zmięknąć (jest to ważne aby ciasto nie rozpadło się podczas krojenia).
- Ostrożnie kroimy nożem ogrzanym w cieplej wodzie i przekładamy na talerzyki(pomagając sobie łyżką)
- Smacznego :)
uwielbiam połączenie bananów i karmelu... a ten deser dodatkowo jest szybki. już widzę, że go polubię :)
OdpowiedzUsuńPrzypomniał mi się śmietanowiec, który robiła babcia, tylko że tam były biszkopty, śmietana i bakalie :) A tutaj w wersji dla dorosłych można by nasączyć biszkopty rumem, będzie miało kopa i nie będzie musiało czekać do następnego dnia wywołując ślinotok z każdym otwarciem lodówki :)
OdpowiedzUsuńOj tak, brzmi i wygląda rewelacyjnie. Znam przepis na ciasto czekoladowo-bananowe, ale to też na pewno jest pyszne. To zabawne, że banany tak dobrze smakują z naprawdę słodkimi dodatkami chociaż same są słodkie w ten mdły sposób :)
OdpowiedzUsuńjuż nie raz się przekonałam, że banan i karmel to niesamowite połączenie smaków
OdpowiedzUsuńbanan i karmel to polaczenie istnie ropustne, obledne! swietne ciacho i prezentuje sie pieknie ;D
OdpowiedzUsuńWspaniałe połączenie! Idealny deser!!!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, niebawem skorzystam z Twojego przepisu :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPołączenie klasyk:) Śmietanka, karmel i banany cud, miód i orzeszki:)
OdpowiedzUsuńNo i nie dziwię się, wygląda rewelacyjnie. Wczoraj znajoma na moich oczach przygotowała ciasto w 10 minut, potem 40 pieczenia i o 12 w nocy je wcinałam.
OdpowiedzUsuńBanany i karmel plus bita śmietana to genialne połączenie;)
OdpowiedzUsuńCieszę się że tak podoba się mój bananowiec-śmietanowiec.
OdpowiedzUsuńO mamo! Język uciekł mi aż do podłogi... muszę zrobić to cudo :)
OdpowiedzUsuńa to sie nie bedzie tak czasem rozwalac?
OdpowiedzUsuńPo wyjęciu z lodówki(na następny dzień)ciasto nie rozwala się ale trzeba z nim obchodzić się delikatnie:)polecam wypróbować.
Usuńa śmietane jak przygotować? fix dodaje sie do ubitej czy wczesniej??
OdpowiedzUsuńPoprawiłam opis co do wykonania bitej śmietany:)zachęcam do wykonania tego ciasta:)
Usuńja jeszcze dodatkowo pomoczyłam środkową warstwe biszkoptów w rumie... placek nie jest tak słodki, a smak jest jeszcze lepszy :) polecam
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł,następnym razem wypróbuję pomysł:)pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńAle słodkości, szybki sposób na super ciacho, na pewno zrobię, ostatnio kupuję śmietankę do ubijania w lidlu, pysznie mleczna :)
OdpowiedzUsuń