CIASTO Z BANANAMI I KARMELEM

16 lip 2012
data:post.title
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto z bitą śmietaną,bananami i karmelem.
Jest jednym z ciast które bardzo szybko znika z talerzy,a domownicy wręcz je uwielbiają.


                                                                 SKŁADNIKI:
  • 1-2 opakowania długich biszkoptów 
  • 1 kg bananów(obranych i pokrojonych w plastry)
  • 2 kubki śmietany 30%
  • 2 śmietan-fix
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • 1 mleko w puszce słodzone
  • sok z cytryny 
  • 1 szklanka ciepłego mleka do namaczania biszkoptów
                                                  PRZYGOTOWANIE:
  1. Bardzo zimną śmietanę wlać do wysokiego naczynia,ubijamy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno,na koniec śmietanfiksy i jeszcze chwilę ubijamy.
  2. Przechowujemy w lodówce do momentu aż będziemy układali warstwy ciasta.
  3. Mleko w puszce słodzone gotujemy około 2 godz(do uzyskania karmelu)następnie studzimy zamknięte puszki w zimnej wodzie(można je przygotować dużo wcześniej ).
  4. Plastry bananów skrapiamy sokiem z cytryny,lekko mieszamy (owoce nie ściemnieją).
  5. Mleko przelewamy do talerza,lekko maczamy w nim biszkopty.
  6. W tortownicy( wyłożonej folią spożywczą),szklanej misce lub formie do pieczenia układamy pierwszą warstwę biszkoptów,na to kładziemy warstwę bananów,polewamy częścią karmelu i częścią bitej śmietany.
  7. Czynność powtarzamy aż do wyczerpania składników(wychodzą trzy warstwy w tortownicy a na blaszce dwie).Wierzch ciasta ozdabiamy pozostałym karmelem.
  8. Ciasto a przechowujemy w lodówce minimum 12 godzin.Najlepiej jest je przygotowywać  wieczorem i zostawić na noc,biszkopty muszą mieć czas aby zmięknąć (jest to ważne aby ciasto nie rozpadło się podczas krojenia).
  9. Ostrożnie kroimy nożem ogrzanym w cieplej wodzie i przekładamy na talerzyki(pomagając sobie łyżką)
  10. Smacznego :)
 

19 komentarzy

  1. uwielbiam połączenie bananów i karmelu... a ten deser dodatkowo jest szybki. już widzę, że go polubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przypomniał mi się śmietanowiec, który robiła babcia, tylko że tam były biszkopty, śmietana i bakalie :) A tutaj w wersji dla dorosłych można by nasączyć biszkopty rumem, będzie miało kopa i nie będzie musiało czekać do następnego dnia wywołując ślinotok z każdym otwarciem lodówki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj tak, brzmi i wygląda rewelacyjnie. Znam przepis na ciasto czekoladowo-bananowe, ale to też na pewno jest pyszne. To zabawne, że banany tak dobrze smakują z naprawdę słodkimi dodatkami chociaż same są słodkie w ten mdły sposób :)

    OdpowiedzUsuń
  4. już nie raz się przekonałam, że banan i karmel to niesamowite połączenie smaków

    OdpowiedzUsuń
  5. banan i karmel to polaczenie istnie ropustne, obledne! swietne ciacho i prezentuje sie pieknie ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe połączenie! Idealny deser!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pysznie, niebawem skorzystam z Twojego przepisu :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Połączenie klasyk:) Śmietanka, karmel i banany cud, miód i orzeszki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. No i nie dziwię się, wygląda rewelacyjnie. Wczoraj znajoma na moich oczach przygotowała ciasto w 10 minut, potem 40 pieczenia i o 12 w nocy je wcinałam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Banany i karmel plus bita śmietana to genialne połączenie;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cieszę się że tak podoba się mój bananowiec-śmietanowiec.

    OdpowiedzUsuń
  12. O mamo! Język uciekł mi aż do podłogi... muszę zrobić to cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  13. a to sie nie bedzie tak czasem rozwalac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po wyjęciu z lodówki(na następny dzień)ciasto nie rozwala się ale trzeba z nim obchodzić się delikatnie:)polecam wypróbować.

      Usuń
  14. a śmietane jak przygotować? fix dodaje sie do ubitej czy wczesniej??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poprawiłam opis co do wykonania bitej śmietany:)zachęcam do wykonania tego ciasta:)

      Usuń
  15. ja jeszcze dodatkowo pomoczyłam środkową warstwe biszkoptów w rumie... placek nie jest tak słodki, a smak jest jeszcze lepszy :) polecam

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetny pomysł,następnym razem wypróbuję pomysł:)pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale słodkości, szybki sposób na super ciacho, na pewno zrobię, ostatnio kupuję śmietankę do ubijania w lidlu, pysznie mleczna :)

    OdpowiedzUsuń