UDKA KURCZAKA Z TYMIANKIEM

14.07.2012
data:post.title
Pyszne,proste i szybkie danie.Uwielbiam tymianek a zwłaszcza z kurczakiem.
Podczas pieczenia jego zapach wypełnia mój dom i to jest to co lubię a nie piszę już o smaku takiego mięska.
MARIOLA
                                                SKŁADNIKI :
  • 4 udka z kurczaka
  • dowolne przyprawy do kurczaka,sól,pieprz
  • świeży tymianek
                                        PRZYGOTOWANIE :
Udka z kurczaka myjemy,przecinamy na pół, przyprawiamy i układamy  w naczyniu żaroodpornym ( lub halogenie jak u mnie),albo blaszce z piekarnika.Posypujemy mięso świeżym tymiankiem.
Pieczemy w 180 * C,przez 30-40 minut,obracamy mięso co 15-20 minut.
Kurczak wychodzi chrupiący i soczysty a cały tłuszcz zostaje na dnie naczynia lub blaszce.
Podajemy z dowolną surówką,ziemniakami lub pieczywem :)
Smacznego.
MARIOLA



1 komentarz

  1. Jestem uzależniony od tymianku, używam go bardzo często, świeżego i suszonego, zwłaszcza do kurczaka i przyprawiania pieczonych ziemniaków :)

    OdpowiedzUsuń