Szybkie i proste w wykonaniu,
polecam :)
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150 stopni C,około 40 min.
Po przestygnięciu,ciasto przekroić na trzy równe części.
MASA truskawkowa
- 0.5 kg truskawek
- 4 łyżki cukru
- 2 duże łyżki żelatyny,namoczonej w ciepłej wodzie
BITA ŚMIETANA:
- 1 kubek śmietany 200 ml
- 1 łyżka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 śmietan-fix
Jedną warstwę biszkoptu włożyć na dno tortownicy,na to wylać część tężejących truskawek i posmarować częścią ubitej śmietany.Na to następny biszkopt ,resztę truskawek i bita śmietana,następnie ostatnia część biszkoptu i reszta śmietany.
Na wierzch można dodać owoce według uznania(u mnie sezonowe),lekko wcisnąć je w śmietanę aby nie pospadały.Ciasto podajemy schłodzone.
Smacznego!
Poproszę ten kawałek dla siebie:)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mój nowy Fanpage oraz na konkurs z super nagrodami. Pozdrawiam Agnieszka http://potravel.pl/2013/08/15/konkurs-konkurs/
OdpowiedzUsuń