Guacamole to meksykańska salsa przygotowana na bazie awokado z popularnymi dodatkami jak, pomidory, cebula, limonka, papryczki. Jest bardzo smaczna oraz jest świetnym dodatkiem do tortilli, ryb, mięs pieczywa i chipsów.
SKŁADNIKI :
- 1 duże, dojrzałe ( miękkie ) awokado
- 1 czerwona cebula
- 1/2 cześć czerwonej papryki
- 1 pomidor
- 1 ząbek czosnku
- odrobina chilli ( dla tych co lubią ostrą pastę )
- sok z limonki
- natka pietruszki lub kolendry
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE :
- Z awokado usuwamy pestkę, wydrążamy miąższ, przekładamy do miseczki i rozcieramy ją widelcem.
- Paprykę, cebulę, czosnek i pomidora ( bez gniazd nasiennych ) drobno kroimy.
- Dodajemy przyprawy, posiekaną natkę kolendry lub pietruszki, sok z limonki i dokładnie mieszamy pastę.
- Można podawać od zaraz, smacznego.
Prześlij komentarz