SERNIK GOTOWANY Z HERBATNIKAMI I CZEREŚNIAMI + FILMIK

4 lip 2018
data:post.title
Sernik gotowany na herbatnikach, to pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto. Ser gotowany, przełożony jest mocno czekoladowymi ciastkami, z dodatkiem czereśni i galaretki, idealny na letni podwieczorek. 


SKŁADNIKI : 
  • 1 kg sera wiaderkowego 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 2 budynie waniliowe po 40 g ( bez cukru )
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 ml mleka
  • 200 g masła lub margaryny 
  • 400 g ciemnych herbatników
  • 1 kg ciemnych czereśni
  • 2 czerwone galaretki 
  • blaszka 20/30 cm
                                                                PRZYGOTOWANIE :
  1. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody, mieszamy, studzimy. Czereśnie drylujemy, dodajemy do galaretki. Całość chłodzimy aż zacznie tężeć.
  2. Mleko wlewamy do miseczki, wsypujemy budynie i mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy.
  3. W garnku rozpuszczamy tłuszcz z cukrami, mieszamy. Następnie dodajemy twaróg, jajka i wymieszane budynie z mlekiem. Podkręcamy lekko gaz i mieszają zagotowujemy masę. 
  4. Na wyłożonej papierem blaszce, rozkładamy pierwszą warstwę herbatników, na to 1/3 część ciepłego sera, równo go rozsmarowujemy. Rozkładamy następną warstwę herbatników, ser i herbatniki.
  5. Ciasto po ostudzeniu przekładamy do lodówki aż się schłodzi. Na zimne ciasto wylewamy tężejącą galaretkę z owocami i równo ją rozprowadzamy. Ponownie chłodzimy, najlepiej kilka godzin.
  6. Zimny serniczek kroimy na kawałki i podajemy, smacznego. 
                             Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 

 

1 komentarz

  1. Koniecznie musimy spróbować. Robiłam gotowany ale w innym wydaniu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń