Sernik gotowany na herbatnikach, to pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto. Ser gotowany, przełożony jest mocno czekoladowymi ciastkami, z dodatkiem czereśni i galaretki, idealny na letni podwieczorek.
SKŁADNIKI :
- 1 kg sera wiaderkowego
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 jajka
- 2 budynie waniliowe po 40 g ( bez cukru )
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 200 ml mleka
- 200 g masła lub margaryny
- 400 g ciemnych herbatników
- 1 kg ciemnych czereśni
- 2 czerwone galaretki
- blaszka 20/30 cm
PRZYGOTOWANIE :
- Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody, mieszamy, studzimy. Czereśnie drylujemy, dodajemy do galaretki. Całość chłodzimy aż zacznie tężeć.
- Mleko wlewamy do miseczki, wsypujemy budynie i mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy.
- W garnku rozpuszczamy tłuszcz z cukrami, mieszamy. Następnie dodajemy twaróg, jajka i wymieszane budynie z mlekiem. Podkręcamy lekko gaz i mieszają zagotowujemy masę.
- Na wyłożonej papierem blaszce, rozkładamy pierwszą warstwę herbatników, na to 1/3 część ciepłego sera, równo go rozsmarowujemy. Rozkładamy następną warstwę herbatników, ser i herbatniki.
- Ciasto po ostudzeniu przekładamy do lodówki aż się schłodzi. Na zimne ciasto wylewamy tężejącą galaretkę z owocami i równo ją rozprowadzamy. Ponownie chłodzimy, najlepiej kilka godzin.
- Zimny serniczek kroimy na kawałki i podajemy, smacznego.
- Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Koniecznie musimy spróbować. Robiłam gotowany ale w innym wydaniu. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń